ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vattenfall hämtar hem 5,4 miljarder kronor till gröna investeringar

  • Anna Borg, finansdirektör Vattenfall Foto: Jeanette Hägglund/Vattenfall

För första gången på 10 år har statliga Vattenfall vänt sig till obligationsmarknaden för att hämta pengar, och har emitterat en 7-årig grön obligation på 500 miljoner euro. 

”Vi står inför stora investeringar. I år och nästa år kommer vi att investera 56 miljarder kronor”, säger finansdirektör Anna Borg.

Det är första gången som Vattenfall emitterar en grön obligation och det är därtill den största gröna obligation att listas på Nasdaq.

”De flesta investeringar vi gör är i lösningar som är förnybara eller hållbara på ett eller annat sätt. Vi har faktiskt haft ett ramverk för en grön obligation på plats sedan 2016 och var redo att trycka på knappen när det blev läge för det”, tillägger Anna Borg.

Intresset för att investera i obligationen var stort, större än Anna Borg förväntat sig, och övertecknades kraftigt.

”När vi öppnade orderböckerna hade vi 3,9 miljarder euro inne inom loppet av några timmar. Det var mycket bättre än vi vågat hoppas på.”

Den indikativa prissättningen på obligationen låg på 80-85 baspunkter över mid-swapräntan, men kunde sänkas till 55 baspunkter över.

”Vi har fått mycket bättre villkor än vi vågade tro på när vi initierade processen.”

Investerarna är både svenska och från andra europeiska länder.

Ramverket för obligationen har granskats av det norska klimatforskningsinstitutet Cicero och fått det högsta betyget, Dark Green.

”Det ligger ett antal kvalificeringsvillkor för investeringar som kan bli aktuella med de här pengarna. Det kan röra sig om allt från förnybar energi och infrastruktur till energiåtervinnig och effektivisering och industriprojekt för att minska koldioxidutsläpp.” 

Vattenfalls långsiktiga miljömål är att bli fossilfritt inom en generation.

”De här investeringarna kommer att gå till både infrastruktur men också till smarta lösningar tillsammans med våra kunder. Vi vill möjliggöra för våra kunder att också vara fossilfria inom en generation”, säger Anna Borg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer