ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Varning för ras i spararfavoriterna – om Ingves får som han vill

  • ”Det är förstås ingen nyhet för många sparare att den svaga kronan har en stor del i den fina avkastningen på sparandet de senaste åren, men tyvärr finns det en baksida med det också”, säger sparekonomen Frida Bratt. Foto: Martina Huber/TT

Spararna har vant sig vid att kronan försvagats under flera år och att det kraftigt dopat svenskarnas sparande i utländska fonder och tillgångar. 

Därmed finns en rejäl fallhöjd om Riksbanken trots allt får igenom sin vilja att höja räntan samtidigt som omvärlden sänker.

Senaste veckan har den svenska kronan för ovanlighetens skull stärkts rejält mot dollar och euro. Skillnaden de fem senaste dagarna är en förstärkning med strax över 2 procent mot dollarn och 1,6 procent mot euron.

Sett i ett längre perspektiv är emellertid kronans försvagning brutal mot de större valutorna – de senaste 5 åren har kronan tappat över 13 procent mot euron och över 35 procent mot US-dollarn.

För de som sparat i utländska fonder har kronförsvagningen de senaste åren erbjudit en accelererad avkastning (se tabell nedan). 

Ett par exempel: 

• De senaste fem åren har USA-index MSCI North America stigit med 54 procent, räknat i dollar. Räknat i kronor är ökningen 110 procent, alltså mer än dubbelt så mycket. 

• Under samma tidsperiod har världsindex MSCI World stigit med 37 procent, räknat i dollar. Räknat i kronor är ökningen 87 procent.

”Det handlar faktiskt om en häpnadsväckande dopning”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. ”Det är förstås ingen nyhet för många sparare att den svaga kronan har en stor del i den fina avkastningen på sparandet de senaste åren, men tyvärr finns det en baksida med det också”, säger hon.

I nuläget räknar marknaden i realiteten knappast med att Riksbanken kommer att kunna höja räntan i slutet av året, trots att det är det budskap som centralbanken upprepat tre räntemöten i följd.

Skepsisen till Riksbankens budskap beror dels på det globala konjunkturläget, där det inte saknas tecken på en avmattning även om bilden inte är alldeles entydig. Dels kommer duvaktiga signaler från stora centralbanker som Federal Reserve och ECB som snarare lutar åt att sänka räntan än höja den.

”Men Riksbankens direktion tycks fast beslutna att höja, och några av dem har sagt sig kunna acceptera en starkare krona. Man bör därför inte helt räkna bort alternativet att direktionen faktiskt kommer höja reporäntan ändå”, säger Frida Bratt.

Skulle Fed sänka sin ränta så mycket som marknaden tror samtidigt som Riksbanken höjer reporäntan kommer kronan ofrånkomligen att stärkas – ett tecken på det är den kronförstärkning som skedde på torsdagen bara på beskedet att man håller fast vid målet att höja räntan i slutet av året.

”Det är från låga nivåer, men själva förstärkningen får en direkt effekt på våra fonder som placerar globalt.”

Kronförstärkning bör vara en påminnelse för de som har sitt sparande i utlandsfonder och utländska tillgångar. Därmed inte sagt att spararna ska känna sig tvingade att agera.

”Det är vanskligt att styra sitt sparande efter valutarörelser, och i ett långsiktigt sparande är globalfonder en mycket bra grund som du inte ska gå in och peta i. Därför gäller det att hålla huvudet kallt och tänka på att vi svenskar fått väldigt god utdelning i våra globalfonder under de här åren, och inte gripas av panik om det inte skulle se likadant ut framöver”, råder Frida Bratt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer