1515
Annons

Världshandeln steg med 0,7 procent i juli

Världshandeln ökade med 0,7 procent i volym i juli jämfört med i juni, efter en nedgång om 0,6 procent månaden före. Det visar statistik från CPB World Trade Monitor.

Nordea: Sveriges industri på väg mot en recession

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.Foto:Dan Coleman

Inköpschefsindex för den svenska industrin i september var en dyster läsning som pekar på att sektorn går mot en recession. Det skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

”Dagens PMI-rapport tyder på att tillverkningssektorn är på väg mot en recession”, skriver han.

Inköpschefsindex sjönk till 49,2 i september från 50,2 i augusti, första gången under 50-strecket och den lägsta nivån sedan i juni 2020. 

Torbjörn Isaksson pekar på att rapporten var dyster, där det mest oroande är att orderindex sjunker till 43,4, lägsta sedan i maj 2020. Samtidigt steg index över såväl lager som priser.

”Produktionen stiger fortsatt och företagen anställer, enligt rapporten. Men givet den svaga orderingången kommer produktion och sysselsättningen troligen också minska framöver”, skriver han.

Han tillägger att det alltså lär bli än sämre framöver, vilket vid någon punkt lär påverka världens centralbanker.

”Den snabba åtstramningen av penningpolitiken runt om i världen tar alltså ut sin rätt. Vi är inte där än, men vi närmar oss punkten då de dystra tillväxtutsikterna kommer att göra centralbankerna mer tveksamma till att trycka ned bromsen”, skriver Torbjörn Isaksson. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera