ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Världens skuld aldrig större – rekordlåga räntor lockar till lån

Den totala skulden i världen uppgick i tredje kvartalet förra året till minst 253.000 miljarder dollar, motsvarande 2.395.000 miljarder kronor, enligt en ny rapport. Framför allt är det stater och stora företag utanför finanssektorn som drivit upp skuldnivån, rapporterar CNBC.

Noteringen är en uppgång från 250.900 miljarder dollar i andra kvartalet, och förväntas växa till minst 257.000 miljarder dollar i första kvartalet 2020. 

Beskrivet på ett annat sätt uppgick skulden till 322 procent i förhållande till den totala produktionen (globalt BNP), enligt rapporten från Institute of International Finance (IIF).

I termer av statsskuld nådde både USA och Australien högsta nivåerna någonsin i tredje kvartalet 2019. IIF noterar också att den kinesiska statsskulden återigen har börjat växa efter en markant nedgång i tillväxten 2017 och 2018.

Vissa ekonomer bekymras över att den höga lånetillväxttakten för kinesiska företag och hushåll är ett hot mot hela den kinesiska ekonomin. Andra bedömare anser samtidigt att eftersom en stor del av skuldberget garanteras av den kinesiska staten så är den hanterbar.

Kinas hushålls- och statsskuld uppgår numera till 55 procent av landets BNP, vilket är den högsta nivån någonsin. Den totala kinesiska skulden uppgår samtidigt till 310 procent av BNP.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer