ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vänsterpartiet KU-anmäler Margot Wallström efter ambassadör-åtalet

  • Margot Wallström. Foto: Naina Helén Jåma

Vänsterpartiet KU-anmäler den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S), rapporterar TV4 Nyheterna. Partiet vill klargöra Wallströms agerande i samband med de möten som Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, arrangerade i januari i år kring den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

Lindstedt har åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt för att ha anordnat ett möte i Stockholm med kinesiska affärsmän och den fängslade bokförläggarens dotter Angela Minhai i ett försök att få Gui Minhai frisläppt.

Margot Wallström och utrikesdepartementet har förnekat kännedom om mötesplanerna, något som Vänsterpartiet ifrågasätter.

Hela det här agerandet från ambassadören är väldigt konstigt, att hennes chefer inte skulle veta att hon begärt det här mötet, säger partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling till TV4.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer