ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Utrikesministern vill stoppa vapenexport till Turkiet

  • Utrikesminister Ann Linde. Foto: Jack Mikrut

Utrikesminister Ann Linde vill ha ett vapenembargo mot Turkiet. Detta efter att landet anfallit de kurdiskkontrollerade områdena i nordöstra Syrien.

”Med anledning av det här kommer jag i morgon att be riksdagen om stöd för att verka för att EU inför sanktioner mot Turkiet i form av ett vapenembargo, det vill säga ett förbud att exportera vapen till Turkiet”, säger Ann Linde till Ekot i Sveriges Radio.

Linde har även kommenterat saken på sin Facebooksida. Där skriver hon bland annat att ”regeringen kommer att föreslå för riksdagen att EU ska införa sanktioner mot Turkiet i form av ett vapenembargo – ett förbud mot att exportera vapen till Turkiet”.

Sverige exporterade förra året krigsmateriel för 299 miljoner kronor till Turkiet. Vapenexportmyndigheten Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, meddelar inte med hänvisning till sekretess vilka aktörer det handlar om. Sveriges största bolag på marknaden, Saab, har under torsdagen uppgett för Di att man inte säljer några vapen till landet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer