ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Utredning visar att grav misskötsel orsakade dödlig brand

  • Foto: Noah Berger

Den kaliforniska skogsbranden Camp Fire, som förra året orsakade 85 dödsfall och brände ner städerna Paradise och Concow, orsakades av att elbolaget PG&E gravt åsidosatt underhållet på sina elledningar. Det visar en nyligen avslutad undersökning som Wall Street Journal rapporterar om.

Utrustning från elbolaget Pacific Gas & Electric lades tidigt till last för att ha orsakat branden, men utredningen som nu genomförts kastar ett obarmhärtigt ljus över vidden på de brister i underhållet som man tidigare bara misstänkt.

Utredningen slår fast att branden orsakades när ett fäste till en ledning på linjen Caribou-Palermo brast den 8 november. Ledningen föll till marken och startade branden som innan den släcktes hade ödelagt drygt 62.000 hektar och förstört nästan 19.000 byggnader. Branden blev också den kostsammaste naturkatastrofen 2018, mätt i försäkrade värden.

 Linjen Caribou-Palermo anlades 1921 och har enligt utredningen stora underhållsbehov, som PG&E i långa stycken ignorerat eller utfört felaktigt. Utredarna understryker att den del av ledningen som startade branden inte var ett enskilt fall av bristande underhåll, utan att det snarare handlar om systematiska brister.

”De tillkortakommanden i PG&E:s inspektion och underhåll av det felaktiga ledningstornet var inte isolerad utan snarare en indikation på ett genomgående mönster”, heter det i den skarpt formulerade rapporten.

Utredningen visar också att personal från PG&E inte varit upp i tornet för att inspektera det sedan 2001, utan att inspektionerna skötts från luften och marken – detta i strid med delstatens krav på hur de ska genomföras.

I en internrapport bedömde PG&E 2017 den genomsnittliga livslängden på eltornen till 68 år. Men Caribou-Palermo-linjen är betydligt äldre än så.

”Att låta bli att inspektera och underhålla en 97 år gammal elledning gränsar till kriminell oaktsamhet”, kommenterar San Joses borgmästare Sam Liccardo.

Han arbetar för att det investerarägda och börsnoterade bolaget PG&E ska omformas till ett kundägt kooperativ.

”Den här modellen fungerar inte längre i en värld som hotas av effekterna från klimatförändringarna”, säger han.

PG&E har redan i ett tidigare skede erkänt att deras utrustning orsakade branden.

 Under hösten har bolaget regelbundet tvingats bryta strömmen för miljontals konsumenter på grund av stormar som hotat att blåsa ner fler ledningar. Enligt bolaget kommer det att ta decennier att komma ikapp med underhållet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer