ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Utdelningsaristokraten höjer för 47:e året i rad

Det amerikanska verkstadsbolaget Tennant höjer den kvartalsvisa utdelningen med knappt 5 procent. Därmed levererar bolaget höjd utdelning för 47:e året i rad och närmar sig den absoluta gräddan av amerikanska utdelningsaktier.

År 1971 satt Olof Palme i sin första regering utan att ännu vunnit ett val som partiledare för Socialdemokraterna. Vietnamkriget var fortfarande igång och USA:s president Richard Nixon var i full fart med sin återvalskampanj – Watergateskandalen skulle inte rulla igång förrän året därpå.

Samma år höjde det amerikanska verkstadsbolaget Tennant utdelningen och bolaget har inte slutat sedan dess. När Tennant på fredagen meddelade att den kvartalsvisa utdelningen höjs knappt 5 procent till 22 procent per aktie är det för 47:e året i rad.

Årets utdelningshöjning innebär en direktavkastning på 1,4 procent för bolaget som grundades 1870 och i dag värderas till 1,1 miljarder kronor. Aktien handlas strax under nollan på fredagseftermiddagen men klarar sig därmed bättre än S&P 500 som är ned 1 procent.

Tennant ingår i den grupp bolag som i USA kallas utdelningsaristokrater, bolag som höjt utdelningen minst 25 år i rad. Men bolaget närmar sig nu den än mer exklusiva klubben utdelningskungar, "dividend kings", som levererat utdelningshöjningar i minst 50 år. 

Det rör sig om ett drygt dussin aktier, bland annat Coca Cola och Colgate-Palmolive. Herre på täppan är dock industribolaget Dover som konsekvent höjt utdelningen sedan 1955 – då Dwight D. Eisenhower basade i Vita huset och socialdemokraten Tage Erlander fortfarande bara var inne på sin andra regering.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies