ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uselt utbud i norsk dagligvaruhandel – nu vill regeringen lagstifta

Norska Nærings- og fiskeridepartementet har släppt en ny rapport om landets dagligvaruhandel – jämfört med Sverige är det dystra siffror. Nu vill regeringen lagstifta för att skärpa konkurrensen.

I rapporten slås det, inte oväntat, fast att priserna i Norge är högre än i Sverige och att utbudet av varor är klart mindre än i grannlandet. Enligt undersökningen har en norsk genomsnittsbutik ett varuutbud motsvarande 60,9 procent av en motsvarande svensk butik. Departementet menar att skillnaden beror på landets butiksstruktur, rapporterar norska DN.no.

”I Norge har vi mycket fler mindre butiker än i Sverige (och Holland). Utbudet i butikerna är inte heller identiskt, så det faktiska utbudet som vi har tillgång till i Norge är större än vad som finns i varje enskild butik”, konstaterar Nærings- og fiskeridepartementets minister Torbjørn Røe Isaksen.

Skillnaden förklaras också av att Norge är glesbefolkat land med stora avstånd och att dagligvaruhandeln domineras av få aktörer. 

Nærings- og fiskeridepartementet arbetar nu med ett lagförslag som ska höja konkurrensen på dagligvarumarknaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer