ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Usel avkastning – men Ratos vd lyfte miljonbonus

  • Foto: Joey Abrait

Ratosaktiens totalavkastning under 2018 var minus 30 procent. Trots det fick bolagets vd Jonas Wiström en bonus på 1,1 miljoner vilket gav en total ersättning på 10,6 miljoner för helåret.

Jonas Wiström klev ner från ordförandeposten och blev vd den 13 december 2017, efter att ha sparkat den vd han själv rekryterat. Räkenskapsåret 2018 blev därmed hans första som toppchef för investeringsbolaget. Hans företrädare Magnus Agervald, som tog över efter Susanna Campbell, hann inte ens sitta ett år men kostade ändå, rent lönemässigt, drygt 21 miljoner inklusive uppsägningslönen. 

I ljuset av det har Ratos lönekostnader för vd-posten sjunkit från 2017 till 2018. Jonas Wiströms ersättning består av 6,9 miljoner kronor i grundlön, exklusive semesterersättning och 1,1 miljoner i rörlig ersättning. Han har därutöver 1,1 miljoner i ”övriga förmåner” och 5,1 miljoner i pensionsavsättningar, enligt årsredovisningen för 2018.

Ratos tidigare incitamentsprogram till ledningen har fått kritik för att det inte satt aktieägarnas intresse i första rummet. I samband med årsstämman 2018 ändrade dock investeringsbolaget incitamentsmodellen på kort och lång sikt för att anpassa den till bolagets nya finansiella mål och koppla dem till utvecklingen av Ratosaktien.

”Jag vill slutligen tacka alla hårt prövade aktieägare som via styrelsen givet mig förtroendet att leda Ratos under 2018. Det är ett viktigt uppdrag och jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att lyckas”, skriver Jonas Wiström i årsredovisningens vd-ord.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer