ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA:s kärninflation något högre än väntat i juni

Den amerikanska kärninflationen landade på 2,1 procent i juni. Analytikerna hade räknat med 2 procent.

KPI-inflationen uppgick till 1,6 procent enligt Bureau of Labor Statistics. Det var i linje med analytikerkårens prognos enligt Reuters.

Mellan maj och juni ökade KPI med 0,1 procent istället för att vara oförändrat som analytikerkåren räknat med. Energiindexet bidrog med tryck på nedsidan men motverkades av prisuppgångar på bostäder, kläder samt begagnade bilar och lastbilar.

Kärninflationen, KPI exklusive livsmedel och energi, ökade med 0,3 procent mellan maj och juni vilket är den största månatliga uppgången sedan januari 2018. Här bidrog även stigande priser på möbler, hälsovård och fordonsförsäkringar medan indexen för bland annat fritid och flygpriser sjönk.

Så sent som på onsdagen varnade Federal Reserve-chefen Jerome Powell för att inflationstrycket kan förbli dämpat längre än centralbanken räknat med i samband med en utfrågning i den amerikanska kongressen.

Terminerna vänder ned något inför börsöppning i New York men indikerar fortfarande att Wall Streets ledande index kommer att stiga i den inledande handeln.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer