ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA hotar Frankrike med vintull

  • Foto: Stephane Mahe/AP, Oskar Omne

USA:s president Donald Trump har gett sina mest seniora tjänstemän i uppdrag att utreda Frankrikes planer om att införa skatter mot stora teknikföretag, skriver Financial Times. 

USA ska, om Frankrike faktiskt inför skatterna, införa egna tullar på både bilar och vin från Frankrike. Enligt en amerikansk talesperson kommer de franska teknikskatterna att drabba amerikanska bolag mer än andra, skriver tidningen. 

"USA är mycket bekymrat över att den teknikskatt som förväntas gå igenom den franska senaten på torsdag obefogat riktar sig mot amerikanska bolag", sade en amerikansk talesperson enligt Financial Times. 

Samtidigt menade en fransk minister att den föreslagna skatten helt ligger i linje med internationella överenskommelser och att det skulle vara högst olämpligt att använda sig av handelsinstrument i en motattack mot den franska skatten. 

Skatten, som Frankrike ska rösta om på torsdagen, innebär en kostnad på 3 procent av omsättningen för teknikbolag med en omsättning på mer än 750 miljoner euro globalt och 25 miljoner euro i Frankrike. 

Totalt skulle ungefär 30 bolag drabbas av skatten, och bland dessa återfinns amerikanska bolagen Alphabet, Apple, Facebook och Amazon. Men även kinesiska, tyska, spanska, franska och brittiska bolag skulle påverkas. 

Förslaget om en teknikskatt grundas i att Frankrikes president Emanuel Macron och finansministern Bruno Le Maire vill försäkra sig om att teknikjättar betalar en rimlig skatt i de länder där de gör sina vinster. 

OECD undersöker också hur teknikjättarna ska beskattas. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies