1515
Annons

USA:s lager av osålda varor något högre än väntat

Lagren av osålda varor hos USA:s detaljhandel, grossister och fabriker steg 0,6 procent i december, jämfört med månaden före, enligt USA:s handelsdepartement.

LME uppges överväga blockering av ryska metaller

London Metal Exchange, LME, har inlett en process för att blockera ryska leveranser av basmetaller. Det rapporterar Bloomberg.

En blockad skulle få betydande konsekvenser för de globala metallmarknaderna, då Ryssland är en stor producent av aluminium, nickel och koppar. 

Rädslan över att sanktioner mot Ryssland skulle påverka landets nickelexport bidrog till att nickelpriset rusade flera tusen procent på LME i mars.

Basmetallerna aluminium och nickel steg i samband med att nyheten publicerades. Strax innan klockan 15.30 på torsdagen var aluminiumpriset upp 3,5 procent till 2.209 dollar per ton medan zinkpriset var upp nära 2 procent. Även nickelpriset var upp tydligt på LME, rapporterar Bloomberg. 

”Diskussionerna rör möjligheterna att förbjuda nya leveranser”, säger en källa till Reuters och tillade att ett försöka att förbjuda rysk metall som redan nått LME:s lager ”skulle vara galenskap”.

En annan källa menar att LME inte kan förbjuda rysk metall utan skulle behöva införa sanktioner mot de ryska metallproducenterna. 

På Stockholmsbörsen lyfte gruvtrion Boliden, Lundin Mining och Filo Mining med 0,2-1,9 procent.  

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera