ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-räntorna sjunker – euron stabil

USA-börserna steg på torsdagen och Asienbörserna har till viss del fortsatt uppgången på fredagen. USA-räntorna sjunker något medan dollarn tappat mot yenen.

Margaret Yang på CMC Markets noterade att det är ett konstigt läge just nu. Marknaden ignorerar i stort svansrisken från eskaleringen i handelskonflikten då de förväntar sig att centralbankerna ska förbli ackommoderande och Kina genomföra mer stimulanser.

"Men även med hänsyn till detta kommer ett 'risk av'-sentiment att dröja kvar de kommande veckorna", sade hon till Bloomberg TV.

Även andra talar om ett negativt sentiment.

"Det är svårt att bli alltför upphetsad på handelsfronten då nyhetsflödet pekar mot eskalering snarare än lättnad i spänningarna. Många kommentatorer säger att beslutet om Huawei och kinesiska telekomföretag i praktiken innebär att Trump tagit till 'kärnvapnet' och går mot fullskaligt techkrig med Kina", sade Rodrigo Catril, senior FX strategist at National Australia Bank.

Statliga media i Kina har trappat upp retoriken och indikerar ingen vilja att böja sig för USA:s krav.

Samtidigt talade planeringsorganet NDRC på fredagen om att noga bevaka effekterna från USA-tullarna och att de är redo att vidta åtgärder för att stötta ekonomin. Det rör sig bland annat om att främja konsumtionen och öka investeringarna.

Kinabörserna var däremot ned på fredagen och yuanen har tappat ytterligare, med onshoreyuanen upp över 6:90-nivån mot dollarn.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas 3 punkter lägre på 2,38 procent.

Fed-guvernören Lael Brainard indikerade på torsdagen att de kan anta en strategi av "opportunistisk reflation" där de accepterar att inflationen går något över 2-procentsmålet under en tid, för att understryka sitt åtagande.

Detta även om det är en oväntad uppgång i importpriserna (läs handelskonflikt) som ligger bakom. Inflationen är klart under målet och hon konstaterade att det inte är "helt klart" hur Fed ska kunna höja inflationen på ett uthålligt sätt givet att den inte svarar på låg arbetslöshet.

"De framträdande dragen av dagens normalitet definieras av en låg känslighet i inflationen för förändringar i lediga resurser på arbetsmarknaden, en låg långsiktig neutral ränta och låga underliggande inflationstrender", sade hon.

Även Neel Kashkari, en av de mer duvaktiga inom Fed, förordade att låta inflationen gå över 2 procent.

"För att vårt nuvarande ramverk ska vara effektivt och trovärdigt, så bör vi ta konsekvenserna och verkligen tillåta inflationen att stiga något över 2 procent för att visa att vi menar allvar", sade han.

Han framhöll också att Fed varit alltför stramt under denna återhämtning, vilket gett en långsammare tillväxt än nödvändigt och låga inflationsförväntningar.

Euron har gått sidledes mot dollarn med handel runt 1:1180.

Eurogruppen gladdes vid sitt möte på torsdagen åt överraskande god tillväxt under första kvartalet, och antalet kvartal med obruten tillväxt förlängdes till 24.

"Vi har haft en inbromsning, men redan under första kvartalet i år visar en uppgång", sade eurogruppens ordförande Mario Centeno.

På fredagens relativt begränsade agenda står definitivt KPI för april från euroområdet, där det preliminära utfallet visade en uppgång i inflationen till 1,7 procent från 1,4 procent i mars, delvis på grund av påskeffekt. Kärninflationen steg till 1,2 procent från 0,8 procent.

Under eftermiddagen kommer Michiganindex från USA, som antas stiga något.

Pundet handlas svagare mot dollarn. Theresa May kämpar för att vid ett fjärde försök lotsa brexitavtalet genom parlamentet. Hon väntas misslyckas och därefter ta konsekvenserna och meddela när hon ska avgå. Boris Johnson har meddelat att han är redo att ta över.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies