ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-räntor stiger ytterligare

Asienbörserna är överlag upp på tisdagen, inte minst i Tokyo som hade helgstängt på måndagen, med lite ljusare risksentiment. 

USA-räntorna har stigit ytterligare, med den tioåriga statsobligationen upp till 2,68 procent, medan dollarn stärkts till 110:60 mot yenen och 1:1280 mot euron. Dollarindex är upp nästan 0,5 procent under veckan.

Lätt positiva signaler kommer på handels- och budgetområdet. 

"Det finns ingen vinnare på ett handelskrig så vid någon tidpunkt så kommer de troligen att träffa ett avtal", sade Mutsumi Kagawa på Rakuten Securities till Reuters.

Deadline för att inte höja tullarna för kinesiska varor är satt till den 1 mars. 

Vita huset-rådgivaren Kellyanne Conway sade på måndagen att presidenten vill ha ett avtal och att ett möte mellan Donald Trump och Xi Jinping skulle kunna hållas "mycket snart". 

Hon tillade att det kan bli vid hans semesteranläggning i Mar-a-Lago i Florida i mars, som svar på en fråga om Axios som rapporterat detta. 

Förhandlingar pågår i Peking under denna vecka och på torsdag ska handelsrepresentanten Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin ansluta för att träffa vice premiärminister Liu He. 

I USA rapporterar flera medier att förhandlare i kongressen från båda partierna sent på måndagen hade nått en principöverenskommelse om gränssäkerhet. Det skulle i sin tur kunna undvika en ny nedstängning av statens verksamhet, "shutdown", från lördagen. 

Detaljer om avtalet är inte kända och det är oklart om Donald Trump omfamnar uppgörelsen, men intensivt arbete ska nu fortsätta under veckan. 

Japanska räntor handlas 1-2 punkter upp på tisdagen, med den tioåriga obligationen 1 punkt högre på -0,01 procent. 

Bank of Japan meddelade på tisdagen att de drar ned på sina obligationsköp, för att bromsa nedgången i långräntorna, som varit en del av en global rörelse. 

Neddragningen är den första sedan mitten av december, och den första i 10-25-årssegmentet sedan i juli förra året. 

Pundet har gått sidledes mot dollarn efter att ha tappat på måndagen. 

Premiärminister Theresa May ska tala inför parlamentet på tisdagen och väntas då be om mer tid för att förhandla med EU och försöka få bort reservlösningen ("backstop"). En omröstning om det kan ske på torsdag. Hon väntas också lova att parlamentet ska få rösta igen om hon inte kommit tillbaka med ett omförhandlat brexitavtal till den 27 februari, rapporterar Bloomberg News.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffade brexitministern Stephen Barclay i Bryssel på måndagen, och även om de ska fortsätta samtalen var det inga nya besked. 

Barnier upprepade att brexitavtalet ligger fast, att reservlösningen inte är tänkt att användas men bör finnas kvar, och att det nu är upp till britterna att klara ut vad som blir nästa steg.

Tisdagens makroagenda är annars relativt begränsad. Från USA kommer i alla fall NFIB:s småföretagsindex och JOLTS (data om arbetsmarknaden). 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies