ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-räntor stiger efter inköpschefsindex från ISM

Amerikanska räntor steg och dollarn stärktes på måndagen, bland annat efter en stark ISM-rapport. Börserna stärktes och europaräntorna steg 3-5 punkter. 

Tecken på förbättring i den kinesiska ekonomin gav stöd åt risksentimentet under måndagen. Officiella industri-PMI steg till 50,5 från 49,2, i tillväxtzonen för första gången på fyra månader och det högsta utfallet sedan september. Även tjänste-PMI steg, till 54,8 från 54,3.

Caixins industri-PMI steg också, till 50,8 från 49,9, väntat var 49,9.

Zhengsheng Zhong, ekonom på CEBM Group, noterade att delindex för nya order steg till den högsta nivån på fyra månader medan nya exportorder gick över till området för expansion, och att läget på arbetsmarknaden förbättrades markant.

"Vår uppfattning är att effekterna av policylättnaderna gradvis får fäste, vilket trycker upp sekventiella tillväxtindikatorer som PMI först. I synnerhet den större än väntade sänkningen av skatter och avgifter och förbättrade finansiella förhållanden har troligen hjälpt till att lyfta företagssentimentet i tillverkningsområdet", skrev Bank of America Merrill Lynch i en kommentar enligt Reuters.

Den starka noteringen för PMI gav stöd åt bland annat Australiendollarn som stärktes 0,3procent på måndagen.

Industri-PMI för euroområdet uppgick till definitiva 47,5, att jämföra med preliminära 47,6. I Tyskland uppgick PMI till 44,1, jämfört med preliminära 44,7.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, sade att framåtblickande indikatorer tyder på att nedsideriskerna har intensifierats och trenden kan försämras ytterligare under andra kvartalet.

"Kostnadsneddragningar har blivit tydligare när företagen blir alltmer riskaverta, särskilt avseende nyanställningar", sade han.

Svenskt industri-PMI steg till 52,8 i mars, från 52,7 månaden före. Väntat enligt Infront Datas enkät bland analytiker var en nedgång till 51,1.

Samtliga delindex i PMI-total uppvisade små förändringar i mars. Det största positiva bidraget kom från industrins lager och sysselsättning med 0,2 respektive 0,1 indexenheter medan orderingången drog ned totalindexet med 0,2 indexenheter.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skrev att rapporten på det hela var uppmuntrande.

"Det fanns vissa svaga punkter också då orderingången är svag. Det finns också frågetecken kring global utveckling och vi befarar att tillväxten i tillverkningsindustrin kommer vara avslagen under större delen av 2019", skrev han i en kommentar.

SEB skrev att korrelationen mellan svensk och tysk industri-PMI är hög, men att de nu har divergerat två månader i rad.

"Om något tenderar Sverige att leda Tyskland, vilket kan vara en glimt av hopp för en vändning i euroområdet", skrev banken.

Kronan stärktes något under timmen efter PMI-siffran, men tappade sedan. Vid stängning hade den tappat 1 öre mot dollarn till 9:28 medan den var oförändrad mot euron vid 10:41.

Amerikanska industri-PMI från ISM steg till 55,3 från 54,2 och jämfört med väntade 54,5.

Mest bidrog delindex för sysselsättning som bröt tre månader av nedgång och steg från 52,4 till 57,5. 

Samtidigt som ISM kom data över amerikanska bygginvesteringar, som steg 1,0 procent i februari, mot förväntningar om en nedgång med 0,2 procent.

Dollarn tog igen en nedgång i samband med svag detaljhandelsstatistik och vid svensk stängning hade den stärkts till 111:14 mot yenen jämfört med 110:89 vid svensk stängning på fredagen. 

Amerikanska räntor fick ytterligare fart uppåt och vid svensk stängning hade tioåringen stigit 5 punkter till 2,47 procent.

Brittisk industri-PMI steg till 55,1 från 52,1. Väntat var en nedgång till 51,3.

Rob Dobson, seniorekonom på Markit, sade i en kommentar att lageruppbyggnaden inför potentiella brexitrelaterade störningar förklarar uppgången i mars, men den utgör samtidigt en betydande motvind för efterfrågan, produktion och jobbtillväxt framöver.

I Storbritannien väntar under måndagskvällen ytterligare en omgång indikativa omröstningar i parlamentet om vägen framåt, och nästa hållpunkter därefter är den 10 april då EU har toppmöte och den 12 april då Storbritannien ska lämna EU om inget annat beslutas.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnade på söndagen för att EU:s tålamod kan ta slut och uppmanade britterna att fatta ett beslut inom de kommande "timmarna eller dagarna".

"Vi har haft mycket tålamod med våra brittiska vänner men tålamodet kan också ta slut, det kan upphöra", sade han i italienska RAI enligt Bloomberg News.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies