ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA hotar med tullar på franska varor efter digitalskatt

  • Foto: Lev Dolgachov/TT

USA föreslår tullar på franska varor som champagne, handväskor och ost till ett värde om 2,4 miljarder dollar som svar på en skatt på globala teknikbolags intäkter från digitala tjänster i Frankrike. 

Det rapporterar Bloomberg News. 

En utredning vid USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizers kansli har kommit fram till att Frankrikes digitalskatt skadar amerikanska jättar som Facebook, Amazon, Google och Apple extra hårt.

Som svar hotar USA med strafftullar på uppemot 100 procent på franska varor till ett värde av 2,4 miljarder dollar så snart som i mitten av januari nästa år. Listan på franska produkter innehåller kosmetika, porslin, tvål, smör, mousserande vin och ostsorter som Roquefort och Gruyère.

Lighthizer säger i ett uttalande att beslutet skickar en tydlig signal att USA kommer att vidta åtgärder mot länder som inför digitala skatter som diskriminerar eller på annat sätt påför onödiga bördor på amerikanska bolag.

Handelsrepresentanten varnar också för att utredningen kan komma att utvidgas till att omfatta strafftullar mot Österrike, Italien och Turkiet.

”Handelsrepresentantens beslut i dag skickar en tydlig signal att USA kommer agera mot digitalskatt-regimer som diskriminerar mot amerikanska företag”, sade Robert Lighthizer.

”Handelsrepresentanten fokuserar på att möta den ökande protektionismen från EU-länder som orättvist siktar på amerikanska företag”, sade han. 

Den franska lagen som antogs tidigare i år innebär att företag med minst 750 miljoner euro i årlig global omsättning på sina digitala verksamheter måste betala en skatt på tre procent av omsättningen i Frankrike, i stället för att skatta på vinsten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer