ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: USA överväger att lätta på Kinatullar – dementeras av talesperson

  • Foto: Infront

USA övervägar att lätta på Kina-tullarna för att lugna marknaderna och ge Peking ett incitament att göra mer eftergifter i handelssamtalen mellan länderna, enligt källor till Wall Street Journal. Kurserna på Wall Street rusade initialt på nyheten, men gick tillbaka då uppgifterna dementerades av finansdepartementet. 

Förslaget om att lyfta bort vissa, alternativ alla tariffer, ska ha kommit från finansminister Steven Mnuchin under en rad strategimöten. Syftet med åtgärderna är att kunna göra framsteg i handelssamtalen med Kina och stödja mer långsiktiga reformer, enligt tidningens källor.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer sägs vara tveksam till att lätta på tullarna då han anser att det skulle signalera svaghet. Donald Trump brukar stå på Lighthizers sida i Kinafrågor, snarare än Mnuchins, men ska nu ha varit tydlig med att han vill få till ett avtal och därför satt press på Lighthizer.

Uppgifterna dementerades senare av en talesperson vid USA:s finansdepartement:

"Varken finansminister Mnuchin eller Lighthizer har lämnat några rekommendationer till någon när det gäller tullar eller andra delar av förhandlingarna med Kina. Det är en löpande process med Kina som inte ens är i närheten av att vara slutförd", uppger en talesperson för det amerikanska finansdepartementet till CNBC.

Huvudindexen på Wall Street lyfte närmare 1 procentenhet på nyheten, men fick ge tillbaka en del av uppgången efter dementin.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies