ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA och EU når handelsuppgörelse om läkemedel

EU och USA har nått en principöverenskommelse om att utöka det ömsesidiga erkännandet av läkemedel till veterinära läkemedel.

Det är ett av de konkreta framstegen i de handelspolitiska förhandlingarna mellan EU och USA, som har pågått sedan september.

Det framgår av en lägesrapport från kommissionen, som presenterades på onsdagen.

Förhandlingarna har letts av EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer.

Vidare ska EU och USA redan under2019 försöka starta gemensamma inspektioner av tillverkningsanläggningar för mänskligt vaccin och läkemedel med plasma som ursprung. Det kan möjliggöra ömsesidigt erkännande inom området senast 2022.

Varje inspektion kostar i genomsnitt 380.000 dollar.

Inom medicinsk utrustning har EU lovat att använda internationella kontrollrapporter och specifikationer enligt den elektroniska databasen UDI, uppgav lägesrapporten.

Läkemedel och medicinsk utrustning ingår i delen av förhandlingarna som handlar om regleringssamarbete. Andra branscher inom detta område, som inte kommit lika långt är kemikalier och tjänster.

Inom cybersäkerhet lovade EU att ta hänsyn till USA:s standarder när EU utvecklar sina standarder.

Inom sojabönor kommer EU inom kort att godkänna livsmedlet som biodrivmedel och därmed öka den potentiella EU-marknaden för USA:s export.

Förhandlingarna om att sänka tullar på industrivaror har inte startat eftersom både EU och USA behöver få sina förhandlingsmandat godkända av respektive parlament.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer