ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA överväger fortsätta med europeiska strafftullar

  • Amerikanske presidenten Donald Trump. Foto: Alex Brandon

WTO ger USA rätt att fortsätta med strafftullar mot Europa. EU har nämligen inte slutat subventionera den franska flygjätten Airbus, menar världshandelsorganisationen. Enligt uppgifter överväger USA att fortsätta med tullarna. 

USA införde strafftullar mot EU i oktober i år till ett värde av 7,5 miljarder dollar, motsvarande 70 miljarder kronor. Tullsatsen på flygplan är 10 procent, och 25 procent på industri- och jordbruksvaror 25 procent. Det rör sig bland annat om italienska ostar, franska viner, tyskt kaffe, fläskprodukter och whisky.

Strafftullarna är en följd av en 15 år lång kamp där båda parterna anklagat varandra för att subventionera sina respektive flygplansjättar Airbus och Boeing. EU har gjort en likande anmälan mot Boeing och USA som beräknas bli klar under första halvåret av 2020.

WTO gav USA rätt att införa tullarna i höstas, och gav i dag USA tillåtelse att fortsätta då EU fortfarande stödjer Airbus modeller A380 och A350 genom statliga lån.

Airbus har beslutat att avveckla produktionen av A380 år 2021, något EU menade betydde att Airbus inte längre var ett hot mot Boeings försäljning av sin modell utgående 747.  WTO köpte inte argumentet utan vidhåller att jumbojeten kommer fortsätta påverka Boeing så länge den produceras. 

WTO fastslog vidare att A350 har påverkat försäljningen av Boeings 787 Dreamline. 

Ytterligare sordin på stämningen var Donald Trumps besked tidigare under måndagen att USA kommer att återinföra tullar på stål och aluminium som importeras från Brasilien och Argentina. USA:s handelsminister Wilbur Ross följde upp med att i en intervju med Fox News säga att Trump inte drar sig för att höja tullarna mot Kina om inget avtal nås innan den 15 december. 

Enligt uppgifter från USA:s handelsdepartement överväger man nu att fortsätta med tullarna. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer