1515

USA-börserna lyfter efter Trumps besked om nya handelssamtal

Donald Trump ska träffa Kinas vice premiärminister Liu He i Vita huset i morgon. Beskedet fick USA-börserna att ta ett skutt uppåt.

Innehåll från Aven RabbalshedeAnnons

DTE-koncernen vill slå ett slag för hållbart trä

Att välja emballage av trä är det mest klimatsmarta alternativet vid transport av bland annat artiklar och produkter. Bjørn Skou Andersen, vd på koncernbolaget Aven Rabbalshede som är en del av DTE-koncernen, beskriver det som kostnadseffektivt, flexibelt och hållbart. I dag finns DTE-koncernen med 12 fabriker i Sverige, Norge och Danmark – och med en bruttoomsättning på 1,4 miljarder SEK.

På frågan kring vilket material som bör väljas för logistiklösningar har trä på kort tid seglat upp som ett förstahandsalternativ ur ett hållbarhetsperspektiv – och i en värld där miljöaspekten är mer central än tidigare. Det menar Bjørn Skou Andersen, vd Aven Rabbalshede.

– Med tanke på den miljödebatt som råder i Sverige, Danmark och Norge vore det konstigt om det inte var så, säger han. Många av de kunder som väljer oss som logistikpartner har ett miljöansvar i enlighet med ISO 14001.

Aven Rabbalshede utgör tillsammans med Aven Holmstrand i Norge och DTE i Danmark DTE-koncernen – Nordens ledande leverantör av specialemballage, emballage, lastpallar, och transportstöd. I dag har koncernen tolv fabriker och kunder inom bland annat fordons-, pappers-, verkstads- och livsmedelsindustrin.

Optimalt och hållbart

Att träemballage är ett hållbart och optimalt alternativ stöttas bland annat upp av att produktionen bidrar till att minska mängden koldioxid i atmosfären.

– Trä tar upp stora mängder koldioxid under sin livstid. Det gör det till ett intressant material ur ett klimatperspektiv. Vår produktion och distribution av träemballage släpper även ut mindre koldioxid än vad den växande skogen binder. Plastpallar är istället gjorda av fossilt bränsle som emitterar en stor mängd CO2, säger Bjørn Skou Andersen och fortsätter:

– Ett annat problem med plastpallar är att det kan uppstå förslitningar i pallens medar. Det gör att plastrester som inte är nedbrytbart på samma sätt som trä kan hamna i naturen.

Del av en cirkulär ekonomi

Trä som råvara är även hållbart, förnybart, återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart. Det går helt i linje med Sveriges klimatmål för biobaserad energiförsörjning och en cirkulär ekonomi.

– En EUR-pall av trä kan användas över 70 gånger och träförpackningen kan genom förbränning användas som biobränsle och i värmeproduktion. Plastpallens återvinningsprocess är inte uppbyggd på samma sätt och har ofta en högre grad av miljöpåverkan, berättar Henrik Andersson, försäljningschef Aven Rabbalshede.

100 procent återvinningsbart

Även spiken kan tillvaratas vid förbränning eftersom spiken sorteras ut med magnetseparation när pallen ska flisas. Dessutom kan spiken återanvändas – men det är inte allt. 

– Råvaran används i princip till hundra procent. Förutom sågat virke tillverkar man pellets och stallströ av spån, berättar Bjørn Skou Andersen.

”Anpassade lösningar”

I dag driver DTE-koncernen en rad projekt tillsammans med kunder – med målsättningen att omkonstruera och optimera logistiklösningar.

– Vi ser att vi i projektform kan bedriva ett långsiktigt samarbete tillsammans med våra kunder och för att ta fram anpassade lösningar. Därför arbetar vi så nära varandra som möjligt, avslutar Henrik Andersson.

Fakta

DTE Group har en flexibel tillverkning, snabba leveranser och mycket stor leveranssäkerhet. Visionen är att leverera ett optimalt och hållbart emballage med miljöcertifierade råvaror enligt FSC® och PEFC.

Läs mer på www.aven.se och dte.dk

 

Mer från Aven Rabbalshede

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aven Rabbalshede och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?