ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Urstark start för börsen i april – tredje uppgångsdagen i rad

  • Foto: TT

För tredje dagen i rad går Stockholmsbörsen mot en stängning på grönt – i topp bland storbolagen slutade SCA och Boliden på förhoppningar om att Kina och USA närmar sig ett handelsavtal.

OMXSPI slutade på 1,3 procent upp för dagen medan storbolagsindex OMCS30 klättrade 1,8 procent till 1.622 punkter.  Hittills för veckan är uppgångarna 3,7 respektive 3,1 procent och hittills i år är börsen upp med över 16 procent.

Den mest omsatta aktien för dagen var Swedbank, som slutade 0,9 procent upp efter att tidigare under dagen legat på rött. Kreditvärderingsföretaget Fitch har satt sitt långfristiga Swedbank-betyg under bevakning för en möjlig nedgradering mot bakgrund av penningtvättsanklagelserna. Även Standard & Poor's och Moody's har tidigare sänkt utsikterna för bankens kreditbetyg. 

Ännu starkare gick bankkollegorna SEB och Nordea som steg 2,0 respektive 1,8 procent.

OMXS30 toppades av SCA som steg 3,2 procent framför Boliden som klättrade 3,1 procent. Autoliv tog dagens bronsplats med 3,0 procent och avknoppningen Veoneer toppade bland largecap-bolagen med en kursuppgång på 6,9 procent.

Även Trelleborg gick starkt och lyfte 3,7 procent, sedan vd Peter Nilsson i Dagens Industri bland annat sagt att efterfrågan för närvarande är ”fortsatt okej” och att bolaget är betydligt mer välbalanserat än tidigare.

Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppvisade i mars en ”måttlig nedgång” om 6,7 procent från februari, enligt ACT Research. I förhållande till mars 2018 var nedgången dock 66 procent. Volvo, som håller årsstämma på onsdagen, handlades upp 127 procent i det optimistiska börssentimentet.

Catena Media fortsatte ned 5,3 procent i spåren av tisdagens uppgifter om att bolaget i samtal med analytiker ska ha försökt ta ned vinstförväntningarna för det första kvartalet.

Oscar Properties, som på tisdagen meddelade en plan för den framtida kapitaliseringen av bolaget, fortsatte ned med 9,7 procent till 7,99 kronor. Kepler Cheuvreux har sänkt sin riktkurs för bostadsutvecklaren till 9 kronor från 13,50.

Bränslecellsbolaget Powercell tappade 9,8 procent sedan den amerikanska lastbilstillverkaren Nikola Motors på Twitter skrivit om en ”egen” bränslestack. Powercell, som i slutet av 2017 utsågs till primär leverantör till Nikola Motors testfordon, har dock inte fått någon information från Nikola om att det amerikanska bolaget skulle vara på väg att utveckla egna bränslestackar, uppgav bränslecellsbolagets ir-chef Mårten Wikforss för Nyhetsbyrån Direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer