ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgivna investerare sågar SEB:s skrala information om affärsplanen

  • Coeli-förvaltaren Mattias Erikssons besvikna tweet efter SEB:s presentation av sin affärsplan för kommande år i morse.
  • Foto: Amanda Lindgren

Marknaden sågar SEB:s affärsplan för de kommande åren: Vid lunchtid är aktien ner 3,3 procent och bland de sämst presterande på storbolagslistan. 

Även investerare är uppgivna: 

”De lämnar ett budskap som är väldigt svårt att se annat än negativt på”, säger Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli.

Han beskriver morgonens presentation av SEB:s affärsplan för 2019-2021 (som släpptes efter börsstängning i går) som en besvikelse. Det som framkom, bland annat om att kostnaderna ska öka, var känt sedan tidigare. Men någon prognos för hur intäkterna kan förväntas förändras eller öka ville inte bankens ledning ge.

”Det blir väldigt svårt för oss investerare att ta till oss ett sådant här budskap när bolaget bara säger att det kommer att kosta pengar, men har inte någon åsikt om hur intäkterna kommer att se ut”, säger Mattias Eriksson.

De siffror som serverades i den vägen var i Mattias Erikssons mening totalt intetsägande.

I ett Direkt-telegram förklarar bankens vd Johan Torgeby nya giv med att ”fokus i ledningsgruppens samtal med investerare och analytiker inte ska hamna på siffror som i slutänden ändå påverkas mycket av omvärldsfaktorer.”

”Det är en distraktion som jag vill ta bort från ledningsgruppens samtal med er analytiker i framtiden. Våra rörelseresultatmål i förra treårsplanen blev samtalsämnet", säger Johan Torgeby. 

SEB-vd:n framhöll att det kan vara inaktuellt att titta på något man har sagt för två år sedan när världen har förändrats.

Mattias Eriksson poängterar att SEB inte är ensamma om att vara i händerna på en osäker omvärld, men att bankens verksamhet i jämförelse med många andra är förhållandevis lätt att bedöma.

”För banker är det betydligt enklare att förutspå intäkterna än för vilket verkstadsbolag som helst. Men de brukar ändå kunna ge en prognos”, säger Mattias Eriksson som beskriver sin känsla inför SEB-caset som uppgiven.

”SEB säger att de ska försöka bli bättre på allt de gör. Men vem försöker inte det? Det är ju bara snömos.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies