ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Trump skyller stark dollar på Fed

USA:s president Donald Trump tycker att den amerikanska dollarn är för stark och skyller på centralbanken Federal Reserve. Det uppger en senior källa inom Trumpadministrationen för nyhetsbyrån Reuters.

Under den senaste veckan har dollarn stärkts mot euron men den amerikanska valutan stärktes mot den europeiska under merparten av fjolåret och har fortsatt upp något sedan årsskiftet. Normalt stärks dollarn i tider ab konjunkturoro då den amerikanska valutan ses som en relativt säker hamn.

Utspelet kommer efter att Fed-chefen Jerome Powell hållit ett tal på tisdagskvällen där han bland annat underströk vikten av centralbankens självständighet och att penningpolitiken inte får påverkas av kortsiktiga politiska intressen. Tidigare i veckan attackerade Donald Trump än en gång Feds penningpolitik.

Dollarn stärktes ytterligare mot euron under Jerome Powells tal men har sedan fallit tillbaka något. För dagen har dollarn stärkts med 18 baspunkter till strax under 0,88 dollar per euro.

Samma källa uppger också att presidenten inte har några planer på att försöka avsätta Jerome Powell. Donald Trump har tidigare gett olika svar gällande om han själv anser sig kunna avsätta centralbankschefen. Tidigare i år har amerikanska medier, bland annat nyhetsbyrån Bloomberg, rapporterat att jurister vid Vita huset granskat frågan.

Reuters källa nöjde sig med att konstatera att det råder delade meningar inom administrationen om presidentens befogenheter i frågan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies