ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Ny storägare på väg in i Lundin Petroleum

  • Ian Lundin, ordförande för Lundin Petroleum. Foto: Robin Benigh

Aker BP för diskussioner med Equinor om att överta Equinors 20-procentiga andel i Lundin Petroleum, skriver Dagens Næringsliv. Lundinaktien stiger på nyheten och är i skrivande stund upp med knappt 5 procent.

Som betalning för aktieposten, som beräknas vara värd 20,2 miljarder kronor enligt ägardatatjänsten Holdings, skulle Equinor överta Akers del i Noaka-fältet. Utöver det skulle det också krävas en kontantbetalning, skriver dn.no.

Varken Equinor eller Aker har velat kommentera uppgifterna, och inte heller Lundin Petroleum.

”Vi har registrerat spekulationerna om Equinors aktiepost i Lundin Petroleum. Det är vår policy att inte kommentera rykten och spekulationer”, säger Lundin Petroleums ir-chef Edward Westropp till tidningen.

Enligt uppgifterna ska Equinor under en längre tid ha jobbat med att realisera vinsten på innehavet i Lundin Petroleum, där man gick in som storägare för drygt tre år sedan med en aktiepost på knappt 12 procent. Sedan dess har posten successivt utökats upp till dagens 20,1 procent av röster och kapital.

Givet att Equinor gick in i bolaget när oljepriset stod på bottennivå beräknas bolaget ha gjort en rejäl vinst på sitt innehav, åtminstone runt 10 miljarder norska kronor enligt dn.no.

I fonden ligger också att Equinor och Aker BP är oeniga i metoden för utbyggnad av Noaka-fälten, där ett överlåtande skulle kunna sätta punkt för utdragna diskussioner som inte synes ha någon snar lösning. 

I centrum för diskussionerna om det oexploaterade Noaka-fältet i Nordsjön (North of Alvheim and Askja-Krafla) har varit att Equinor föredrar ett upplägg med två delvis obemannade plattformar, medan Aker BP velat se en centralt placerad plattform som ska fungera som hub för flera satellitplattformar. Oenigheten har tidvis vädrats offentligt i norska affärspressen.

Aker BP:s andel i Noaka-fälten värderas till mellan 1 och 1,6 miljarder dollar, motsvarande 9,3-14,9 miljarder kronor.

I tillägg till Noaka-andelen skulle Aker BP alltså behöva erlägga kontant betalning. Ett möjligt scenario är också att Aker erbjuder Equinor en mindre andel i Johan Sveerdrup-fältet.

Efter nyheten steg Lundin-aktien från en uppgång för dagen på knappt 3 procent till 4,7 procent. En liten stund senare har den emellertid sjunkit tillbaka till 2,5 procent upp. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer