1515
Annons

Uppgifter: Mathem planerar nyemission i miljardklassen

Foto:Janerik Henriksson/TT

Mathem, den e-handelsbaserade livsmedelshandlaren som Kinnevik äger till 37 procent, planerar en nyemission i miljardklassen. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Ericsson räknar med långsiktig tillväxt i Vonage

Ericssons förvärvade verksamhet Vonage, som numera ingår i Ericssons nya segment Enterprise, räknar inte med att kortsiktiga negativa makroekonomiska faktorer kommer att påverka verksamhetens långsiktiga tillväxtutsikter.

Det säger Rory Read, vd för Vonage och chef över affärsområdet Global Communications Platform inom Ericsson, vid en presentation på måndagskvällen.

Kommentaren kom på en fråga från en analytiker om Vonagechefen var orolig över tillväxtutsikterna och hänvisade till att konkurrenten Twilio tidigare i september lämnat besked om neddragningar av personalstyrkan.

”Negativa makrofaktorer kommer och går. Jag tror att vi kommer att få se makropress i 3-4 kvartal, kanske 5 kvartal. Det kommer att påverka alla”, säger Rory Read.

Han påpekade samtidigt att Vonage marknad växer i en hög takt och befinner sig i en tidig fas, så den kommer att fortsätta att växa. 

”Även om det kommer att vara en viss press kortsiktigt så kommer marknaden växa i alla fall. Vi tror att den kommer att visa substantiell tillväxt på 3, 5, 7 års sikt”, säger Rory Read.

Efter att Ericsson köpt Vonage kan bolaget dra nytta av Ericssons starka marknadsposition globalt och expertis, vilket Rory Read ser som en konkurrensfördel.

”Ericsson har kunskapen och expertisen kring näten och det är det ingen annan som har. Det är därför jag tror att kombinationen (Ericsson och Vonage, reds anm) är så kraftfull”, säger han.

Enligt Vonage väntas bolagets totala adresserbara marknad, TAM, för molnkommunikationstjänster växa i en årlig genomsnittlig takt på 16 procent, från 41 miljarder dollar 2021 till 73 miljarder dollar 2025. 

Huvudspåret för Vonage är att växa organiskt, men bolaget kan även tänka sig att göra selektiva förvärv om det dyker upp passande lösningar. Det behöver inte konsolidera med någon annan större aktör på marknaden, enligt Rory Read.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera