ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Huawei tappar Japan – men kanske inte England

Japan planerar att sluta anskaffa telekomutrustning från kinesiska Huawei och ZTE när man rustar upp cyberskyddet, rapporterar Reuters.

Samtidigt uppges Huawei böja sig för brittiska krav för att inte stängas ute även där.

Det japanska förbudet, som inte direkt kommer att nämna Huawei och ZTE, kommer som en del av en revidering av de interna reglerna kring offentliga inköp enligt Reuters, som hänvisar till ej namngivna källor. 

En talesperson för den japanska regeringen har avböjt att kommentera men säger att landet har haft nära samtal med USA kring bland annat cybersäkerheten.

Parallellt med uppgifterna om Japan rapporterar Financial Times att Huawei har gått med på krav från brittiska säkerhetstjänsten om att åtgärda säkerhetsbrister i bolagets utrustning och mjukvara. Detta som ett sätt att undvika diskvalificering i framtida 5G-upphandlingar.

USA har hittills förbjudit Huawei från den egna marknaden på nationella säkerhetsgrunder. Australien och Nya Zeeland har också blockerat företaget från att få bygga ut 5G-teknik.

Huawei har upprepade gånger avfärdat att Peking skulle ha något inflytande över bolaget.

På torsdagen steg Ericsson som enda OMXS30-aktie på tilltagande problem för Huawei med amerikanska myndigheter, manifesterat i att finanschefen tillika vice ordföranden och grundarens dotter Wanzhou Meng greps i Kanada baserat på påstådda brott mot USA:s Iransanktioner.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies