ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: EU vill övertyga May om en längre förlängning av brexit

  • Foto: TT

De kvarvarande 27 EU-länderna kommer att erbjuda Storbritannien en förlängning av brexitprocessen till den 22 maj förutsatt att utträdesavtalet får grönt ljus i parlamentet. 

Om May inte lyckas få brexitavtalet godkänt hoppas EU på att övertyga henne om att senarelägga brexit med ytterligare i månader, det rapporterar Bloomberg. 

Bland annat har tv-kanalen Sky News och politiksajten Politico tagit del av utkastet.

”Givet att Storbritannien inte planerar att hålla val till Europaparlamentet är det inte möjligt med en förlängning förbi det datumet”, står det i utkastet enligt Politico.

Beskedet är knappast oväntat efter att flera tunga ledare redan tidigare på torsdagen signalerat att en längre förlängning inte är aktuell då det krockar med valet till parlamentet.

Theresa May bad tidigare i veckan om en förlängning till slutet av juni.

Senare under kvällen rapporterar dock nyhetsbyrån Bloomberg att EU-ledarna diskuterar en plan B som går ut på att övertyga Storbritannien om en längre förlängning till slutet av 2019 om parlamentet inte godkänner brexitavtalet.

Samtidigt rapporterar den irländska tv-kanalen RTÉ att formuleringen av det utkast till ett gemensamt uttalande från EU-länderna som cirkulerat bland journalister under kvällen ändrats. Ändringen gäller specifikt datumet 22 mars som uppges vara den sista dagen för en förlängning som EU velat gå med på.

Uppgifterna är ännu obekräftade. Journalister på plats i Bryssel rapporterar att diskussionerna mellan de resterande 27 EU-ledarna fortfarande pågår när klockan passerat 20 svensk tid.

Texten uppdateras.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies