1515
Annons

Uppgifter: AT&T nära sammanslagning av Warner och Discovery

Foto:Alan Diaz

AT&T är nära en sammanslagning av Warner Media och Discovery för att skapa en mediagigant med ett bolagsvärde på 150 miljarder dollar.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

EU: Esma varnar för risker vid ökad kryptoanvändning

Foto:SORAPOP UDOMSRI

Växande kryptoinnehav hos investerare innebär att framtida krascher på kryptomarknaden kan påverka de konventionella finansmarknaderna. Det finns även risker för konsumentbedrägerier och operationella misstag.

Det skriver Esma (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) i en analys på tisdagen. De ska få nya övervakande uppgifter i och med att den nya EU-regleringen (MiCA) om kryptotillgångar börjar gälla 2024. 

”På grund av deras volatila tillväxtcykler, och så länge som relevanta regelramverk inte går att tillämpa, så medför kryptotillgångarna många risker som i framtiden kan bli relevanta för den finansiella stabiliteten”, skriver de.

De konstaterar att det finns många transmissionskanaler mellan kryptomarknaden och det traditionella finansiella systemet, även om storleken på dessa förblir begränsade än så länge. 

I april hade endast 90 investeringsfonder direkta kryptoexponeringar, men detta skulle kunna ändras snabbt. Ett exempel är att Tesla sade sig acceptera bitcoin som betalning, vilket fick stort genomslag i priserna även om det drogs tillbaka. 

Om en större detaljhandlare skulle acceptera betalningar i krypto eller ett ledande teknikbolag skapa ett kryptobaserat system för betalningar mellan person så skulle konsumenternas exponering kunna öka snabbt, och länken stärkas mellan krypto om finansiell stabilitet. 

Esma varnar även för prismanipulation, hackningsförsök och begränsningar i nätverken. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera