ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Astra Zeneca dumpar priser i Kina

  • Foto: Paul Thomas

Spekulationer om att Kina kommer att accelerera ett centraliserat inköpsprogram som pressar priserna på generiska läkemedel fick läkemedelsaktier på fall på både fastlandet och i Hongkong under fredagens handel.

Ett dokument cirkulerar på social media som indikera att den kinesiska regeringen överväger att addera dussintals nya läkemedel i kommande inköpsrunda. Nuvarande program har redan pressat priserna på vissa läkemedel med över 90 procent.

”Dagens fall beror på spekulationer att nästa runda inköp kommer att inkludera 35 läkemedel, medan tidigare rundor omfattade cirka 25 läkemedel på listan. Det har förnyat oron för fallande priser i industrin”, säger en analytiker på UOB Kay Hian till Bloomberg News.

Det var förra året som regeringen startade ett program för att sänka priserna på generiska läkemedel genom en centraliserad inköpsprocess i storstäder som Peking och Shanghai. Bolagen konkurrerar om kontrakten att leverera vissa icke-patenterade läkemedel till allmänna sjukhus i hela landet, något som har tryckt ned priserna med i snitt 52 procent, enligt Bloomberg.

På torsdagen kom därutöver uppgifter om att västerländska läkemedelsbolag har gått med på att sänka priserna på dussintals läkemedel i Kina, inklusive vissa toppsäljande preparat.

Astra Zeneca, Gilead, Sanofi och Roche är bland de globala bolag som har kommit överens med Peking om att sänka priset på 70 läkemedel med över 60 procent i snitt i utbyte för att få inkluderas i det statliga försäkringsprogrammet, skrev Financial Times.

Astra Zenecas försäljning i Kina under 2018 växte med 28 procent till nästan 3,8 miljarder dollar, enligt bolagets årsredovisning. Det motsvarade cirka 17 procent av koncernens försäljning 2018.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer