ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Apples ”Netflix för tidningar” stöter på motstånd från mediejättar

En av Apples planer för att få fart på den inbromsade Iphone-försäljningen är att skapa ett ”Netflix för tidningar”. Men tjänsten stöter på motstånd från de stora mediedrakarna – de finansiella villkoren som teknikjätten föreslår sägs vara allt för snåla, enligt Wall Street Journals källor med insyn.

Apple uppges ha föreslagit att de själva ska ta hälften av prenumerationsintäkterna från nyhetstjänsten, där läsare med abonnemang ska kunna läsa ett obegränsat antal nyheter från alla anslutna tidningar. Andra halvan av intäkterna kommer gå till en pott som sedan delas mellan publikationerna, efter hur mycket tid som läsarna lagt på deras artiklar. Kostnaden väntas landa på samma nivå som Apples musiktjänst, runt 10 dollar i månaden, skriver WSJ.

New York Times och Washington Post uppges vara två av tidningsjättarna som hittills inte gått med på att licensiera ut sitt innehåll till Apple, delvis på grund av de föreslagna villkoren. Även Wall Street Journal säger sig se en del farhågor, men tidningen ska ha haft givande samtal med Apple, enligt källor till journalisterna på WSJ.

Ett annat orosmoment för publicisterna är att de troligtvis inte skulle få tillgång till viktig data om prenumeranterna, som kreditkortsinformation och e-postadresser. Apple har avböjt att kommentera uppgifterna, skriver WSJ.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies