ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Uppgift: Ericsson och Nokia förbereder eventuell Kinaflytt

Ericsson och Nokia har vidtagit åtgärder för att ta fram beredskapsplaner för eventuell flytt ut från Kina, enligt uppgifter till den brittiska tidningen Sunday Telegraph. Åtgärderna beskrivs som ”drastiska”.

Det eskalerande handelskriget har fått Ericsson och Nokia att agera mot risken att känslig verksamhet och viktiga leverantörskedjor kommer i kläm, rapporterar Sunday Telegraph med hänvisning till källor.

Nokia har börjat se över möjligheterna att upprätta en särskild 5G-försörjningsverksamhet via EU för att på så sätt ducka säkerhetsfrågor likt de som drabbat Kinakonkurrenten Huawei, skriver Sunday Telegraph.

Ericsson har på liknande vis påbörjat planering för att sätta upp olika tillverkningsfaciliteter för hård- och mjukvaror i separata kanaler för västra hemisfären för sig och östra hemisfären för sig, enligt tidningen.

Huawei anklagas av USA för att möjliggöra spionage för den kinesiska regimen via så kallad bakdörrsteknologi som byggts in i telekomutrustningen inför kommande utrullning av 5G, nästa generations höghastighetsnät. Kopplingarna till Kinas regim är snåriga. Huaweis ledning menar att bolaget till största delen ägs av kinesiska anställdas fackförbund. Fackförbunden styrs dock av regimen, har studier visat.

Såväl Ericsson son Nokia har avböjt att kommentera uppgifterna.

Läs mer: Kina varnar: Tech-bolag som bojkottar kommer att straffas 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer