ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klart: USA slopar ståltullar mot Kanada och Mexiko

  • Foto: Susan Walsh

USA har beslutat att ta bort tullarna på stål och aluminium mot sina grannländer i norr och söder som ett led i ratificeringen av handelsavtalet USMCA. Det meddelar USA och Kanada i ett gemensamt uttalande på fredagen, rapporterar CNBC.

Tidigare på fredagseftermiddagen uppgav Bloomberg News att USA stod redo att slopa tullarna i utbyte mot starkare verkställighetsåtgärder. Åtgärden skulle innebära att USA tar bort de 25-procentiga importtullarna på stål och 10-procentiga tullarna på aluminium som infördes för nära ett år sedan.

Avtalet är nu klart efter att Kanadas och Mexikos regeringar tillsammans med tunga amerikanska lagstiftare tryckt på för åtgärden innan det nya handelsavtalet, USMCA, länderna emellan skrivs på.

I uttalandet meddelas att tullarna kommer att vara borta inom 48 timmar, rapporterar CNBC, och i gengäld ska Kanada och Mexiko se till att billigt kinesiskt stål inte når USA via deras hamnar.

Dessutom ska USA:s president Donald Trump ha talat med Kanadas premiärminister Justin Trudeau på fredagen angående att även de kanadensiska hämndtullarna på amerikanska varor ska lyftas. Det skriver CNBC med hänvisning till kanadensiska regeringskällor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies