ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen bryter uppgångssvit – ståljätten backar

Stockholmsbörsen öppnar på minus efter sex dagar av uppgångar. Ståltillverkaren SSAB tappar närmare 2 procent efter en sänkt rekommendation från Goldman Sachs.

Stockholmsbörsens storbolagsindex inleder ned 0,5 procent, medan bredare OMXSPI öppnar på minus 0,4 procent.

USA:s president Donald Trump sade på tisdagskvällen att han inte kommer att sluta ett handelsavtal med Kina om inte Peking återgår till de villkor som förhandlades fram tidigare i år. Det fick de tidigare uppgångarna på USA-börserna att komma av sig på tisdagskvällen och de ledande indexen stängde runt oförändrade nivåer.

I Asien var det överlag nedgångar på onsdagen där Hongkong backade mest i spåren av demonstrationerna mot ett lagförslag som möjliggör utlämningar till Fastlandskina.

H&M konkurrenten Inditex första kvartal bjöd på en försäljning och en nettovinst ungefär i linje med förhandstipsen. Ebitda-resultatet var rejält över förväntan då det lyftes av en IFRS 16-effekt. Inditex upprepar sin prognos om att den jämförbara försäljningen väntas öka med 4-6 procent under verksamhetsåret 2019/2020. På måndag nästa vecka presentar H&M sina försäljningssiffror för sitt andra kvartal (mars-maj). H&M inleder ned 0,6 procent, marginellt lägre än index.

Assa Abloy har förvärvat den brittiska tillverkaren av pass, De La Rues, internationella verksamhet inom id-handlingar. Försäljningen för den förvärvade verksamheten uppgick till cirka 460 miljoner kronor i det räkenskapsår som tog slut i mars 2019. Assa Abloy öppnar ned 0,3 procent.

Kursen i den riktade emission som gamingbolaget Stillfront aviserade efter börsstängning på tisdagen, och som bolaget tidigare dessförinnan flaggat för, blev 240:40 kronor per aktie. Aktien stängde på 262,50 kronor på tisdagen och rabatten mot den nivån blev därmed 8,4 procent. Aktien backar 4,8 procent i den inledande handeln.

Novo Nordisk meddelade på tisdagskvällen att oral semaglutide nådde det primära målet i Pioneer 6-studien. Oralt tagen semaglutide visade säkerhet inom hjärt- och kärlområdet hos patienter som har typ 2 diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom, jämfört med placebo.

Bland morgonens rekommendationsändringar har Goldman Sachs sänkt SSAB till neutral från köp. Riktkursen sänks samtidigt till 38 från 43 kronor. SSAB (A-aktien) stängde på 32:30 kronor på tisdagen. Sedan årsskiftet har aktien stigit 10,4 procent. Banken har samtidigt höjt sin rekommendation för SSAB:s finländska sektorkollega Outokumpu till köp. Ståljätten inleder onsdagens handel ned 1,9 procent.

Pareto Securities har höjt riktkursen för Dometic till 115 kronor från 93 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien i Dometic, som stigit med nästan 74 procent sedan årsskiftet, stängde på 93 kronor på tisdagen. Dometic inleder onsdagens handel ned 0,5 procent.

SEB Equities analytiker Magnus Thorstholm Jensen, som fram till slutet av 2018 var ir-chef på Pandora och som nu är analytiker på SEB i Danmark, har höjt sin rekommendation för Pandora till behåll från sälj. Riktkursen är även fortsatt 235 danska kronor.

På dagens makroagenda presenteras KPI-statistik för USA som spås stiga 0,1%, vilket skulle få inflationstakten att växla ned en aning, till 1,9% från 2,0% föregående månad. Statistiken förmodas vara viktig för marknadens förväntningar på Federal Reserve, där marknaden på senare tid prisat in räntesänkningar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer