1515
Annons

Uppgången tilltar på Wall Street – Amazon når nya rekordnivåer

Foto:Nicole Pereira, Nicole Pereira, Nicole Pereira, Nicole Pereira

USA-börserna hade gott om ånga i maskinen under tisdagens inledande handel. Bland enskilda bolag handlas e-handelsjätten Amazon på nya rekordnivåer. 

Orostecken på USA:s bolånemarknad

Räntorna på bolån i USA lyfte till 6,75 procent i snitt förra veckan för fasta låneräntor med 30-åriga löptider, enligt branschorganisationen Mortgate Bankers Association (MBA). Det är det högsta boränteläget i USA sedan 2006 – det vill säga inför det att den stora bolånekrisen spred sig i USA året därpå för att i sin tur ge upphov till en flera år utdragen global finanskris.

Boräntorna i USA har med lyftet i förra veckan på 25 punkter (0,25 procentenheter) stigit 130 punkter på sju veckor, samtidigt som antalet nya ansökningar om bolån rasat till den lägsta nivån sedan pandemin härjade som värst, enligt MBA.

MBA:s index för ansökningar om nya bolån föll 12,6 procent förra veckan till den lägsta nivån sedan 2015, medan ansökningar om att lägga om bolånen föll 17,8 procent till den lägsta nivån sedan 2000.

Den 30-åriga boräntan som MBA räknar fram bygger på en enkät där tre bolåneinstitut som kontrollerar 75 procent av USA:s bolånemarknad deltar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera