ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppåt på Wall Street – men tungt för detaljhandel och flygbolag

  • Foto: Richard Drew

De stora USA-börserna slutade på plus för femte handelsdagen i rad med breda S&P 500 på 0,4 procent plus. Men flera stora detaljhandelskedjor hade det tungt. Macy's rasade nästan 18 procent efter att sänkt sin vinstprognos för 2018.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex ökat 0,5 procent och Nasdaq Composite var upp 0,4 procent.

På bolagsfronten rapporterade varuhuskedjan Macy's sänkta försäljnings- och vinstprognosen för helåret 2018 efter att ha presenterat en svagare jämförbar försäljningsutveckling för december än väntat. Aktien rasade 17,7 procent.

Men hela detaljhandeln gick svagt sedan även Kohl's och Victoria Secrets-ägaren L Brands visat upp svaga försäljningssiffror. Kohl's backade 4,8 procent och L Brands föll 4,4 procent. Även Gap, Target och Nordstroms drog nedåt i sektorn med tapp på 3,1, 2,9 respektive 4,0 procent.

Teknikaktier, som legat i täten för de senaste dagarnas uppgång, hade det tufft. Microsoft gick ned 0,6 medan Amazon sjönk 0,2 procent.

Läkemedelsjättarna Merck och Pfizer backade med 1,3 respektive 2,4 procent sedan nya krav ställts på att kapa priserna på receptbelagda mediciner i USA.

Flera stora flygbolag hade en dyster börsdag efter att American Airlines vinstvarnat för helåret 2018. Aktien backade 4,1 procent. Fallet drog med sig flera andra flygbolag som utvecklades svagt, exempelvis Southwest som backade 0,2 procent och United Continental som backade 2,9 procent.

Constellation Brands rekylerade upp med 5,9 procent efter att ha fallit med 12 procent på onsdagen.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att vara "tålmodiga" när det gäller kommande räntehöjningar och kan kosta på sig att "vänta och se" hur de globala riskerna påverkar den amerikanska ekonomin.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell under en utfrågning på Economic Club i Washington på torsdagen.

"Det positiva är att vi har möjligheten att vara tålmodiga och flexibla medan vi iakttar hur ekonomin utvecklas", sade han.

Jerome Powell sade även att han inte bryr sig om Donald Trumps kritik av Feds beslut att höja styrräntan, vilket gjordes vid fyra tillfällen under 2018.

Fed-chefen påpekade även att han inte blivit inbjuden av den amerikanska presidenten för att diskutera ärendet men att han skulle vara öppen till ett sådant möte.

Beträffande den ihållande nedstängningen av federal verksamhet i USA sade Jerome Powell att den kan slå hårt mot USA:s ekonomi om den blir långvarig.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies