1515
Annons

Uppåt på Asienbörserna – bankjätte stiger på rapport

De asiatiska börserna stiger på bred front i tisdagens handel. Bankjätten HSBC avancerar kraftigt efter att ha kommit med resultatsiffror och utdelningsbesked.

Innehåll från FlasheyeAnnons

”Extra ögon” larmar om oförutsedda händelser innan de sker

Den så kallade lidartekniken har tidigare varit dyr och avancerad - men nu ska den göras tillgänglig för alla. Sensorer som ser avvikelser som människor har svårt att upptäcka, som fungerar lika bra i mörker som i dagsljus och dessutom inte inkräktar på integriteten kommer snart vara vardag i flera branscher, menar Flasheyes vd och grundare Ulf Lindström.

Sensorerna skannar sin miljö med tusentals mätningar och skapar en 3D-modell. De kan ”se” volymer, former och avstånd, däremot kan den inte identifiera personer. När priserna nu sjunker ser Flasheye möjligheten att fler ska kunna använda den smarta tekniken.

– Vi vill demokratisera tekniken. Den gör som mest nytta när vem som helst kan ha råd med den, sätta upp och drifta den, säger Ulf Lindström, vd och grundare.

Inom kort kommer Flasheye lansera ett teknikpaket till aktörer inom säkerhetsbranschen där kunden smidigt kan installera och anpassa tekniken i sina befintliga system. Det följs av en liknande lösning för industrin. 

Hindrar olyckor och produktionsstopp

Många industrier använder fortfarande videokameror för att övervaka produktionen. En teknik som har funnits länge och har begränsningar.

– Det mänskliga ögat har inte möjlighet att se mindre avvikelser. Sensorerna fungerar som extra ögon och larmar direkt om något håller på att hända. Då undviker man kostsamma produktionsstopp, säger Ulf Lindström. 

Brett användningsområde

Inom en snar framtid spår Ulf att tekniken även kommer att appliceras i flera branscher, bland annat i vården, i trafiken och på byggarbetsplatser. 

– 3D-bilden visar volymen och dess rörelse och riktning, inga kläder eller ansiktsdrag. Säkerheten förbättras när rörliga föremål kan vara synliga och följas utan att det inkräktar på integriteten.

Om Flasheye: 

Flasheye grundades 2019 av Ulf Lindström med lång bakgrund inom industrin, där felhändelser som inte upptäcks i tid kan få förödande konsekvenser. Större tillgänglighet av avancerad teknik med hög kapacitet ger nytta i både industrin och samhället 

Läs mer på flasheye.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flasheye och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Uppåt i Asien efter brittiska stödköp

Foto:Kin Cheung

Asienbörserna studsade upp på torsdagen efter en stark kväll för USA-börserna i spåren av Bank of Englands besked om stödköp. Europaterminerna indikerar uppgångar, efter att Stockholmsbörsen stigit två dagar i rad.

Vid halv sju-tiden svensk tid var Nikkei 225-indexet på Tokyobörsen upp 0,7 procent, Hang Seng-indexet i Hongkong upp 1,3 procent, och det tekniktunga Shenzhenindexet upp 0,55 procent. Europaterminerna indikerade en öppning kring 0,5 procent, efter en uppgång med 2,0 procent för S&P500 på torsdagen och plus 1,0 procent för OMXSPI.

Bank of Englands beslut om stödköp av obligationer för 65 miljarder pund stödde pundet på onsdagseftermiddagen efter 37-årslägsta mot dollarn, men på torsdagen föll den brittiska valutan tillbaka något.

På den övriga centralbanksfronten har Federal Reserves Atlantachef Raphael Bostic upprepat det hökaktiga budskapet genom att säga att han är för att höja USA-räntan ytterligare 1,25 procentenheter i slutet av 2022 för att stävja inflationen.

”Alla ögon är på inflationen och räntor. Aktierna tar guidning från obligationsmarknaden. Så om du ser obligationsräntor gå ned är det ett positivt tecken för aktier”, kommenterar investeringschefen Josh Emanuel vid fondförvaltaren Wilshire läget för Bloomberg News.

Dollarn handlas något starkare och amerikanska tioårsräntan är några punkter högre.

Julia Raiskin, chef för Asienmarknaden på Citigroup, betecknar marknaden som överlag pessimistisk med investerarna på sidlinjen.

”Förutom dollarn finns det inte många tillgångar som handlas konstruktivt”, sa hon till Bloomberg News.

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

De amerikanska börserna avslutade onsdagens handel starkt efter en osäker inledning. Vid stängning hade S&P 500 stigit 2 procent. Det motsvarade en uppgång på 1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. 

Philip Morris överväger inte att dra tillbaka sitt bud på Swedish Match, trots de försämrade globala ekonomiska förhållandena. Det amerikanska bolaget har även fler möjligheter än ett uppköp, däribland ett majoritetsägande, enligt bolagets vd Jacek Olczak rapporterar Reuters. Som ett resultat av den försämrade globala ekonomiska miljön, anser vd:n att erbjudandet är ”ännu attraktivare än det var vid tidpunkten som vi gav det”. 

Avsaknaden av tydliga framsteg i inflationsbekämpandet betyder att Fed behöver måttligt restriktiva räntor, som kan nå nivåer som 4,25–4,50 procent vid årsskiftet. Det sade Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, skriver Reuters. Inflationen rör sig inte tillräckligt fort till tvåprocentsmålet, uppgav han och tillade att hans basprognos ligger på en 75-punktershöjning vid novembermötet och en höjning på 50 punkter vid decembermötet. 

Fed höjer räntorna skyndsamt för att bekämpa en väldigt hög och beständig inflation och centralbanken kommer sannolikt att få amerikanska kortfristiga lånekostnader till var de behöver vara tidigt nästa år. Det sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, enligt Reuters. De flesta beslutsfattare på Fed räknar med en styrränta på 4,5–4,75 procent vid slutet av nästa år, men Charles Evans tror däremot att styrräntan når sådana nivåer redan i mars. 

Biogen var onsdagens stora vinnare med ett kurslyft på 40 procent. Den kom efter att bolagets partner Eisai meddelade under natten till onsdagen positiva resultat för läkemedelskandidaten lecanemab från fas 3-studien i tidig Alzheimers sjukdom. 

Cannabisbolaget Canopy Growth har aviserat planer på att avyttra sin detaljhandelsverksamhet i Kanada. Beskedet kommer efter att Canopy tidigare i år senarelagt den planerade för när bolaget ska vara lönsamt. Canopy Growth stärktes 5,3 procent på nyheten. 

Håll koll på...

H&M rapporterar
Häromveckan rapporterade H&M försäljningen för juni till augusti. Minskningen på 4 procent var sämre än förväntat. Nu får vi veta resultatet. Rörelseresultatet väntas falla till knappt 2,5 miljarder kronor, från 6,3 miljarder i fjol enligt Infront.

Tysk inflation…
Inflationen väntas ha fortsatt stiga i Tyskland under september. Enligt Factset spås KPI stiga med 9,4 procent i årstakt, att jämföra med 7,9 procent föregående månad. På en månad väntas priserna ha ökat 1,1 procent.

…och spansk
I Spanien förväntas däremot den höga inflationstakten i alla fall tillfälligt plana ut på 10,3 procent i årstakt i september, jämfört med 10,4 i augusti. Precis som för övriga länder är energipriserna en viktig pusselbit.

Nya arbetslösa i USA
Varje torsdag publiceras hur många amerikaner som sökt arbetslöshetsersättning den senaste veckan. Med tanke på hur viktig arbetsmarknaden är för ränteutvecklingen är det en siffra att hålla koll på. Väntat är 217.000 personer.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Nu smäller Ingves dynamit med dubbel kraft

Enligt en ny studie från Riksbanken är en räntehöjnings påverkan på konsumtionen dubbelt så stor som för 15 år sedan. Hushållen men även fastighetsbolagen är grupperna att hålla ögonen på. 

I potten ligger en köpstrejk respektive en finanskris.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera