ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Morgonkoll

Morgonkoll: Uppåt i Asien – Samsung lyfter efter rapporten

Hongkongbörsen lyfter efter att stadens centralbank sänkt styrräntan. De fastlandskinesiska börserna är något mer dämpade efter dystra makrosiffror.

De ledande asiatiska börserna står överlag på plus vid 6.15-tiden svensk tid på torsdagsmorgonen. Flera av börserna lyfte efter beskedet från dem amerikanska centralbanken Fed, som väntat sänkte styrräntan på onsdagskvällen med ytterligare 25 punkter.

Hongkongbörsen stiger vid 6.15-tiden svensk tid 1,1 procent efter att stadens centralbank sänkt styrräntan under natten, med 25 punkter till 2 procent. Därmed följde myndigheten Feds räntebesked från onsdagen.

I Japan klättrar Nikkei 0,3 procent. Indextunga Softbank leder uppgången och stiger 3,6 procent. Den japanska centralbanken lämnade under natten depositräntan oförändrad på -0,10 procent.

De fastlandskinesiska börserna har det tuffare efter att inköpschefsindex för industrin sjunkit i oktober mer än väntat. Shanghaibörsen backar 0,1 procent medan Shenzhen handlas runt nollan.

Marknaden lättades dock av att Vita huset meddelat att Trump-administrationen räknar med att den första delen av handelsavtalet kommer att skrivas under nästa månad, trots att Chile under onsdagen ställde in det planerade Apec-mötet där signeringen av avtalet var tänkt att äga rum.

Sydkoreas Kospi-index avancerar 1 procent med Samsung Electronics som stora vinnare. Elektronikjätten rapporterade en vinst som var bättre än den prognos företaget lämnade tidigare i oktober, och aktien stiger 1,4 procent.

Australiensiska ASX 200 backar 0,5 procent. Australia and New Zealand Banking Group sjunker 3 procent och tynger börsen efter att ha rapporterat en sjunkande vinst i det tredje kvartalet.

Nytt från natten och morgonen

Federal Reserve sänkte som väntat styrränteintervallet med ytterligare 25 punkter på onsdagskvällen, till 1,50-1,75 procent, och gjorde samtidigt vissa justeringar i uttalandet som antydde att man inte bör räkna med en upprepning redan i december.

Vid presskonferensen var Fed-chefen Jerome Powell något tydligare när han sade att Fed räknar med att den penningpolitiska hållningen kommer att förbli lämplig, men med tillägget att centralbanken kommer att svara om utsikterna skulle förändras påtagligt.

New York-börserna handlades upp under onsdagen efter Feds räntebesked. Dow Jones storbolagsindex handlades vid stängning upp 0,4 procent till 27.187.

Peugeot-ägaren PSA kommer godkänna den planerade fusionen mellan Peugeot och Fiat Chrysler, rapporterade Dow Jones och hänvisade till anonyma källor.

Apple redovisar ett resultat per aktie på 3:03 dollar för det fjärde kvartalet 2019. Det var något högre än analytikernas förväntningar.

Den japanska centralbanken, Bank of Japan, beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent. Samtidigt justerade centralbanken sin framåtblickande guidning. BOJ uppger nu att räntorna kommer förbli låga eller lägre så läge det är nödvändigt att vara uppmärksam på möjligheten att tappa prismomentum. Tidigare hette det att räntor skulle förbli extremt låga åtminstone till våren 2020.

Amerikanska och kinesiska handelsförhandlare kommer att tala via telefon på fredag, det uppgav kinesiska handelsdepartementet på torsdagen.

Håll koll på...

Lupe, Sobi, Kabe

Lejonparten av rapporterna ligger bakom oss, men en del godbitar återstår. På torsdagen visar bland andra Lundin Petroleum, Sobi, Kabe och Nordic Waterproofing upp siffrorna för det gångna kvartalet.

Tempen på bilindustrin

Det händer massor i bilindustrin, med bäring på såväl miljö som ekonomi. Torsdagens rapport från jätten Fiat-Chrysler, som på onsdagen bekräftade att samtal förs med PSA, blir en temperaturmätare.

Senaste nytt från EMU

Torsdagen bjuder på ett mastigt statistikpaket från euroområdet i form av arbetslösheten i september, KPI för oktober och BNP-tillväxten under det tredje kvartalet. En rivstart på jobbet för nya ECB-chefen Christine Lagarde.

Privatspararnas oktober

Oktober har för ovanlighetens skull varit en finfin börsmånad, med en uppgång på nästan 5 procent på Stockholmsbörsen. På torsdagen berättar Avanza hur privatspararna agerade.

Hela agendan hittar du här. 

Du har väl inte missat: Grafgurun ser ”drömscenario” – tipsar om nya succéaktier

Efter flera års väntan har Stockholmsbörsen levererat en stark signal, och det på bästa sätt, säger Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking, till Di. Aktierna han rekommenderade i september har utvecklats starkt, och nu ser analytikern köpläge i flera nya börsbolag – med kurspotential på 15–30 procent på ett halvårs sikt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer