ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppåt för kronan efter starka inflationssiffror

Kronan stärktes på torsdagen efter starkare svensk inflation än väntat, vilket av bedömare anses öka sannolikheten att Riksbanken höjer räntan i december eller februari. 

KPIF-inflationen blev 2,5 procent i september, mot en prognos om 2,3 procent enligt SME Direkt. Riksbankens prognos pekade på 2,4 procent. KPIF exklusive energi uppgick till 1,6 procent, vilket var i linje med Riksbankens prognos.

Till månadsförändringen i KPI bidrog framförallt prishöjningar på kläder, som påverkade uppåt med 0,3 procentenheter.

Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken, skrev i en kommentar att siffran innebär en suck av lättnad för Riksbanken.

Sett till detaljerna är utfallet i stort övertygande, skrev han. Bakom överraskningen låg till viss del högre priser på frukt och grönt, vilket kan visa sig vara tillfälligt till följd av väder och en svagare krona.

"Vänder man sig mot olika indikatorer på underliggande inflation är dock slutsatsen att det var en robust ökning i inflationen. Och Riksbankens brett baserade inställning till denna analys kommer säkert notera att tjänstepriser har vänt efter en blek utveckling tidigare i år", skrev han.

Danske Bank kommenterade att siffrorna var överraskande höga, men i linje med Riksbankens prognos. 

"Dagens inflationssiffror stärker Riksbankens case att höja räntan i december eller februari. Vi håller fast vid vår prognos att det blir i december, den första på sju år", skrev banken. 

Enligt Danske tyder utfallet också på att Riksbanken fortsätter signalera ytterligare höjningar nästa år enligt räntebanan som presenterades i september. 

"Med tanke på att utfallet är så pass i linje med Riksbankens egna prognoser så förväntar vi oss inte heller några större justeringar av inflations- och räntebanorna efter direktionens oktobermöte", skrev Danske Bank.

Cecilia Skingsley talade på torsdagen och ville inte kommentera torsdagens inflationssiffra, men sade att den huvudsakliga bilden just nu är att den ekonomiska utvecklingen är god och inflationen nära målet.

Om något allvarligt händer kommer Riksbanken behöva se över sina planer, men ännu har inget hänt som ändrar hennes syn sade hon.

"Vi har haft en lång period då vi har legat vid målet och haft inflationsförväntningar som är förankrade, så om ekonomin fortsätter enligt prognos finns det utrymme för gradvis neddragning av den expansiva penningpolitiken", sade hon till reportrar, enligt Bloomberg News.

Vid svensk stängning handlades kronan omkring 9 öre svagare mot euron vid 10:41 och 10 öre svagare mot dollarn vid 9:01. 

Räntan på den svenska tioåringen steg 1 punkt till 0,74 procent.

Amerikansk inflation kom in något lägre än vänta, både KPI och kärn-KPI ökade med 0,1 procent i september jämfört med augusti, mot förväntningar om en ökning med 0,2 procent. 

Inflationstakten uppgick till 2,3 procent mot väntade 2,4 och kärninflationen var 2,2 procent, mot väntade 2,3 procent.

Nordea skrev att det var ytterligare en besvikelse för kärninflationen, från varor, medan tjänster fortfarande visar momentum. 

I en intervju med Fox News på torsdagen kritiserade Donald Trump återigen Fed som han menar gör ett misstag och är för aggressiva. 

Han sade att Fed börjar bli gulliga, "too cute", en term som används för någon som exempelvis i sportsammanhang anses överarbeta något.

"Det är larvigt vad de håller på med", sade han. 

Amerikanska räntor tog på måndagen igen delar av onsdagens nedgång och tioåringen handlades vid svensk stängning omkring 3,18, 4 punkter lägre än svensk stängning på onsdagen. Euro/Dollar var som högst uppe vid 1:16, men tappade efter inflationsstatistiken och Donald Trumps nya kommentarer om Fed och handlades vid svensk stängning omkring 1:1555

Protokollet från ECB:s septembermöte visade att ledamöterna gav mycket utrymme åt diskussioner om hur den protektionistiska handelspolitikens effekter.

Förutom direkta effekter från införandet av tullar uttrycktes oro om möjligheten att handelsspänningarna skulle kunna generera en mer generell nedgång i förtroendet genom hela världsekonomin. Samtidigt påpekade rådet att negativa effekter på förtroendet hittills har varit begränsade och att sådana effekter omgärdades av stor osäkerhet.

Jan von Gerich på Nordea skrev att protokollet beskrev utsikter för kärninflationen som var klart annorlunda och mer dämpad än ECB-chefen Mario Draghis senaste beskrivning. 

Enligt protokollet lades också stor vikt vid diskussioner om nedsiderisker mot tillväxten. Risker mot euroområdets tillväxtutsikter var fortfarande brett balanserade, men risker till följd av osäkerhet på tillväxtmarknader, handelsspänningar och volatilitet har ökat. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer