ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Undersökning: 6 av 10 i hyreslägenhet skulle hellre äga sitt boende

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Sex av tio boende i hyreslägenhet skulle vilja äga sitt boende – om de bara kunde. Det visar en undersökning som Stockholms handelskammare låtit genomföra.

Den vanligaste anledningen till att man inte köpt sitt boende uppges vara olika ekonomiska faktorer; exempelvis att man inte beviljas banklån, att amorteringskravet höjer månadskostnaden för mycket, att man inte klarar av kontantinsatsen eller helt enkelt tycker att det blir för dyrt.

"Muren in på bostadsmarknaden är helt enkelt för hög för många i dag. Och man kan ju konstatera att under de senaste åren har det införts ett antal kreditrestriktioner med bolånetak, skärpta krav på hur kalkyler ska beräknas och skärpta amorteringskrav", säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på handelskammaren.

Trösklarna in på bostadsmarknaden drabbar i första hand unga och de mer resurssvaga, men inte enbart.

"Trösklarna är väldigt höga även för hushåll och personer med fasta inkomster. Vår ståndpunkt är att om en del av de här människorna skulle få möjlighet att ta sig över tröskeln och in på den privata bostadsmarknaden så skulle det frigöras bostäder till de som vill eller behöver hyra. Exempelvis vill många av de som flyttar till Stockholm från andra delar av Sverige eller andra länder helst hyra sitt boende inledningsvis", säger Daniella Waldfogel och fortsätter:

"Vi tycker att de här siffrorna vittnar om att inlåsningarna på bostadsmarknaden är ganska stora – och har blivit ännu högre."

I en annan fråga i undersökningen svarar nästan 9 av 10 av de svarande att de önskar sig en bred blocköverskridande politisk överenskommelse om bostadsmarknaden, uppger Stockholms Handelskammare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies