ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tysk recessionsvarning – BNP kan krympa tredje kvartalet

  • Foto: TT

Produktionen i den tyska ekonomin kommer att förbli matt under tredje kvartalet, och BNP kan "fortsätta att sjunka något". Det skriver tyska centralbanken Bundesbank i sin månadsrapport på måndagen, enligt Bloomberg News.

Tysk BNP sjönk 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet och om BNP sjunker även under tredje kvartalet skulle det innebära att ekonomin är i teknisk recession enligt den typiska definitionen.

Bundesbank hänvisar i rapporten till den ihållande svaga utvecklingen för den tyska industrin och noterar samtidigt att det är oklart om även den inhemska ekonomin kan skadas.

"Den framtida utvecklingen kommer att bero på hur länge den nuvarande dikotomin (uppdelningen) fortsätter, och på vad som händer när den löses upp", skriver centralbanken i rapporten.

Det är i nuläget oklart om exporten – och därmed i förlängningen industrin – kommer att hinna återhämta sig innan den inhemska ekonomin drabbas mer allvarligt enligt centralbanken.

Bundesbank noterar samtidigt att inbromsningen under det senaste året redan har gjort avtryck på arbetsmarknaden, där sysselsättningen ökat i en "signifikant långsammare" takt under andra kvartalet samtidigt som löneökningstakten var "noterbart lägre". 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies