ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tysk tillväxt tappar farten – ”beror på handelsstriderna”

  • Foto: Markus Schreiber

Tyskland, Europas största ekonomi och Sveriges största handelspartner, bromsade in rejält under fjolåret.

Tillväxten blev bara 0,6 procent mot 1,5 procent året före, enligt färsk statistik.

Förväntningarna på Tysklands ekonomi har successivt skruvats ned det senaste året. Handelsbråk, problem för bilindustrin och det brittiska brexitkaoset har pressat det exportberoende landet.

Den tyska regeringen trodde i början av fjolåret på en tillväxt på 1,5 procent. Den sista prognosen låg på 0,5 procent.

Därför kom onsdagens snabbstatistik från myndigheten Destatis inte som någon överraskning för marknaden. BNP-tillväxten hamnade i fjol preliminärt på 0,6 procent, exakt i linje med förväntningarna enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Det är den lägsta siffran sedan 2013, då BNP växte med 0,4 procent. För två år sedan, 2018, var den tyska tillväxten 1,5 procent och 2017 hela 2,5 procent.

Trots det redovisar den tyska staten överskott för sjätte året i rad. De offentliga intäkterna var i fjol 49,8 miljarder euro, motsvarande 525 miljarder kronor, större än utgifterna, enligt Destatis. Det motsvarar 1,5 procent av BNP. Det var mer än väntade 1,2 procent men mindre än överskottet på 1,9 procent 2018.

Den låga arbetslösheten håller uppe tyskarnas köplust. Privatkonsumtionen steg med 1,6 procent och bidrog till BNP-tillväxten.

Tyskarna investerar också i sina bostäder. Bygginvesteringarna steg med 3,8 procent under fjolåret och var enligt ekonomer en viktig orsak till att BNP trots svårigheterna hamnade på plus.

Importen ökade med 1,9 procent medan exporten bara steg med 0,9 procent.

”Tillväxtraset beror på handelsstriderna. Här står Tyskland med sin exportorienterade industri i skottlinjen. Osäkerheten om handeln består. Den stora frågan är hur länge den inhemska efterfrågan håller i sig. Om inte osäkerheten minskar kan det slå mot den inhemska konjunkturen”, säger Nicola Brandt, ekonom på OECD i Berlin, till den tyska affärstidningen Handelsblatt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer