Tyskland planerar vidta åtgärder till följd av viruset

Tyskland kommer att försöka minimera coronavirusets ekonomiska inverkan. Regeringen undersöker hur den ska reagera och överväger vissa åtgärder. Dessa kommer dock inte att vara klassiska stimulansprogram utan fokus kommer att vara att hjälpa företag som påverkas negativt.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från DokumenteraAnnons

Med dokumentation som framgångsmetod

Per Grahn-Möller, senior teknisk skribent och ansvarig för kompetensutveckling på Dokumentera.
Per Grahn-Möller, senior teknisk skribent och ansvarig för kompetensutveckling på Dokumentera.

Den pågående digitaliseringen av samhället innebär stora vinster för företag och organisationer, men kan också medföra vissa problem om processen inte utförs rätt. – Bristen på dokumentation och information kan göra digitaliseringsarbetet till en riskfråga, säger Per Grahn-Möller, senior teknisk skribent och ansvarig för kompetensutveckling på Dokumentera.

Dokumentera är ett konsultbolag som specialiserar sig på teknisk dokumentation och informationshantering. Sedan starten 2007 har de växt till ett 30-tal medarbetare som dagligen hjälper företag att tillgodogöra sig de nya digitaliserade flödena. 

– Vi kommer in i gränslandet mellan användare och teknik, vår främsta uppgift är att hjälpa användare att lära sig använda de digitala flödena på rätt sätt för att säkerställa effektivitet, informationssäkerhet, sekretess och GDPR, säger Per.

Ger verksamheten stöd

Det viktigaste att tänka på som företag är att få med sig hela verksamheten på tåget och där spelar Dokumentera en viktig roll. Genom att ge verksamheten stöd ser de till att företaget får full effekt av den tekniska investering de gör.

– Den största risken är att man satsar hårt på tekniken men glömmer verksamheten, vilket ofta resulterar i att man inte kan tillgodogöra sig tekniken. Vi hjälper företag att se till att processer, rutiner och instruktioner är dokumenterade och tillgängliga som stöd för personalen, säger Per.

Väletablerad metod

I Dokumenteras arbete ingår först att stödja ledning och chefer på strategisk nivå för att förstå hur verksamheten ska dokumenteras, och sedan dess IT-stöd med hjälp av processer, rutiner, instruktioner samt styrande dokumentation. Det viktiga här är att definiera omfattningen på dokumentationsarbetet, och det är här som många går vilse, menar Per.

– Det kan vara svårare än man tror att hitta en rimlig nivå och många tänker inte på att det är lika viktigt att kunna begränsa som att kunna inkludera. Dokumentera tillräckligt, men inte mer! 

Problemet med för mycket dokumentation är att den kontinuerligt måste underhållas och uppdateras och då måste det finnas resurser för detta. Per lyfter vikten av att låta dokumentationen bli en del i det vardagliga arbetet – både när det gäller ny dokumentation och att gallra bort det som inte längre gäller. Med ett tydligt och genomarbetat regelverk kan företaget sedan låta verksamheten bli mer självgående när det kommer till den vardagliga dokumentationen. 

– Framför allt jobbar vi stenhårt med att förenkla och göra de nya rutinerna begripliga för verksamheten – för att säkra framgången av verksamhetens digitala förändringsarbete, avslutar Per.

Fakta

Dokumentera är ett konsultföretag specialiserat på att hjälpa företag och organisationer att bli mer effektiva och framgångsrika med att, såväl strategiskt som operativt, analysera, skriva och organisera information och teknisk dokumentation.

Läs mer här

Mer från Dokumentera

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dokumentera och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?