ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tyskland på väg att stoppa Huawei från 5G-utbyggnad i landet

  • Tyskland vill stoppa Huawei från att bygga 5G-nätverk i landet. Foto: Ng Han Guan

Motgångarna fortsätter för Huawei. Nu uppges även Tyskland vilja stoppa det kinesiska telekombolaget från att bygga 5G-nätverk i landet, rapporterar Financial Times.  

Enligt tidningen överväger Tysklands regering att införa säkerhetskrav för 5G, nästa generations mobilnät, som kommer bli svåra för Huawei att möta. Tyska Handelsblatt har rapporterat samma uppgifter.

I ett uttalande från tyska regeringen heter det att säkerheten för framtidens 5G-nätverk och de produkter som levereras av olika telekombolag är "högst relevant" och att man kommer ta hänsyn till detta vid utrullningen av nätverket. Det tillades samtidigt att inget beslut är taget när det gäller konkreta åtgärder.

Tysklands 5G-spektrum ska auktioneras ut under våren och teleoperatörerna behöver nu besked kring vilka leverantörer de får arbeta med, skriver Financial Times.

Beskedet innebär en svängning från Tysklands tidigare hållning som var mjukare. I oktober uppgav landets biträdande inrikesminister Günter Krings att det inte fanns någon "konkret rättslig grund" för att utesluta en viss utrustningstillverkare från 5G-utbyggnaden i landet.

USA har sedan länge stoppat Huawei från att leverera telekomutrustning, på grund av säkerhetspolitiska skäl, och aktivt lobbat för att andra länder ska följa efter. Australien, Frankrike, Kanada och Polen tillhör länder som redan vidtagit åtgärder mot det kinesiska bolaget.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies