ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tyska tioårsräntan vänder till minus på tillväxtoro

  • Foto: Richard Drew

För första gången sedan oktober 2016 vände räntan på den tyska tioåriga statsobligationen under noll på fredagen. Räntefallet kom efter att överraskande svaga tyska makrodata återigen eldat på tillväxtoron.

Inköpschefsindex för den tyska industrin föll till 44,7 i mars från 47,6 i februari, att jämföra med det väntade utfallet enligt Reuters prognosenkät som var en blygsam ökning till 48,0.

Beskedet sände en chockvåg över marknaderna där euron tappade kraftigt mot dollarn och börserna pressades ner. I takt med en ökande efterfrågan på den tyska tioåringen – som betraktas som en av de säkraste tillgångarna – föll räntan vilket blev ytterligare en indikation på marknadens oro för en vikande tillväxt.

Under fredagsmorgonen föll räntan till som mest minus 0,002 procent. Vid lunchtid hade räntan återhämtat sig en aning men låg alltjämt under nollan.

”Siffror som de vi såg i morse för den europeiska industrisektorn antyder att vi har ytterligare svaga data att vänta”, säger Tim Graf makrostrateg på State Street Global Advisors till Reuters.

”Alla försöker hitta en vändpunkt, antar jag, för när det kan vända upp och den är ännu inte här,” tillägger han.

Under natten minskade spreaden mellan räntan på den amerikanska tremånaders-, respektive tioåriga amerikanska statobligationen till en ny lägstanivå sedan 2007, ytterligare en indikator på att marknaden i högre grad förväntar sig en kommande recession.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies