ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tysk larmsignal – lägsta nivån på nio år: ”Ett tecken på recession”

Sentix index över investerarförtroendet i Tyskland noterades till -0,7 i juni, den lägsta nivån sedan kölvattnet på finanskrisen. 

”Den är ett säkert tecken på en recession”, säger Sentix grundare Manfred Hübner till Reuters.

Investerarförtroendet för hela euroområdet sjönk samtidigt till -3,3, att jämföra med 5,3 i maj och väntade 2,9 enligt Reuters prognosenkät. Framför allt anses fördjupade handelskonflikter globalt påverka investerarhumöret och företagsklimatet negativt. 

”Den nya eskaleringen i handelskriget mellan USA och Kina har en betydande effekt på eurozonens ekonomier”, säger Manfred Hübner till Reuters.

Exportberoende Tyskland är särskilt hårt drabbat, både av handelskonflikter och miljöskandaler som drabbat landets huvudindustri, fordonstillverkarna.

”I det sammanhanget bidrar den nuvarande regeringskoalitionens oförmåga att agera inte till någon stabilisering”, säger Manfred Hübner.

Indexet över investerarförtroendet i Tyskland rasade i juni till -0,7 från 7,9 i maj. Det är den lägsta nivån sedan mars 2010.

Tyska investerares förväntningar på framtiden föll samtidigt till minus 14 från minus 2 i maj och bedömningen av nuläget föll tillbaka till 13,5 från maj-noteringen 18,3.

Sentix index bygger på en enkät från perioden 6-8 juni med svar från över 900 investerare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer