ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tysk börsbjässe rasar efter cancerbeslut – 80 miljarder upp i rök

  • Foto: Reed Saxon

Den tyska kemi- och läkemedelsjätten Bayer rasar omkring 12 procent efter att en amerikansk domstolsjury på tisdagen fann att bolagets glyfosatbaserade ogräsbekämpningsmedel Roundup orsakar cancertypen non-Hodgkins lymfom.

Roundup kom in i Bayers portfölj i samband med att bolagets fusionerades med amerikanska Monsanto under 2018. Rättsfallet har fått stor uppmärksamhet då det väntas leda till en dom som blir vägledande i liknande fall framöver, vilket Di tidigare rapporterat om. 

Om Bayer ska lastas och tvingas betala skadestånd ska avgöras i en separat rättegång som inleds på onsdagen med samma jury. 

”Vi är besvikna över juryns första beslut men vi är fortsatt övertygade om att vetenskapen bekräftar att glyfosatbaserade ogräsbekämpningsmedel inte orsakar cancer. Vi är övertygade om att bevisen i fas två kommer visa att Monsantos uppförande har varit lämpligt och att inte bör hållas ansvariga”, skriver Bayer i ett pressmeddelande. 

Aktiemarknaden såg dock betydligt mörkare på tisdagens besked och aktien rasar med omkring 12 procent i den inledande handeln. Därmed har ett börsvärde på omkring 80 miljarder kronor gått upp i rök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer