ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tydlig plusöppning på Wall Street efter hopp om nya stimulanser

De ledande amerikanska börsindexen inledde handelsveckan med tydliga uppgångar. Hopp om nya stimulanser från regeringar och centralbanker har generellt förbättrat stämningen på världens finansmarknader på måndagen.

Stöd kom också från att president Donald Trump och även hans rådgivare Larry Kudlow och Peter Navarro under helgen avfärdade oron för att USA är på väg in i en recession, pådrivet av handelskriget

Tekniktunga Nasdaqs kompositindex öppnar upp 1,4 procent, medan breda S&P 500 inleder på plus 1,2 procent.

Donald Trump sade också att han inte är redo att sluta ett handelsavtal med Kina ännu medan hans rådgivare lät lite mer optimistiska om samtalen med Kina.

Apples vd Tim Cook har sammanträtt med Donald Trump i syfte att varna för de effekter bolaget skulle drabbas av om nya tullar mot Kina införs, tullar som inte skulle drabba konkurrenten Samsung på samma sätt, rapporterar flera medier.

"Jag tyckte att han gav trovärdiga argument, så jag funderar på saken", sade Donald Trump om mötet till reportrar på söndagen, enligt Reuters.

Vidare bekräftade USA:s handelsdepartement på måndagen att vissa amerikanska företag får uppskov i ytterligare 90 dagar för att göra affärer med kinesiska Huawei.

På Asiens börser var det överlag uppåt på måndagen under ledning av de kinesiska börserna, som avancerade 2-3 procent. Åtgärder i Kina under helgen har bidragit till en positiv inledning på veckan. Kinas centralbank uppgav att man kommer att börja publicera en ny referensränta för bankerna som i förlängningen kan leda till lägre utlåningsräntor.

Även på Europas börser syntes tydliga uppgångar.

På råvarumarknaden har oljepriserna handlats upp något och WTI-oljan noterades kring 55:20 dollar per fat på måndagseftermiddagen. 

Samtliga aktier i Dow Jones industriindex låg på plus inför handelsstarten. Apple stiger drygt 2 procent vid öppning, Goldman Sachs avancerar samtidigt 2,4 procent och JP Morgan med 1,5 procent. 

Kosmetikabolaget Estee Lauder avancerar drygt 10 procent efter en delårsrapport där såväl resultat som prognos slog analytikernas förväntningar. 

Måndagens agenda är tunn men senare i veckan finns för USA:s del bland annat protokoll från Federal Reserves senaste FOMC-möte (onsdag). Veckan avslutas med Fed Kansas Citys årliga penningpolitiska konferens i Jackson Hole, där Fed-chefen Jerome Powell håller ett anförande på fredagen.

I fredags stängde de ledande börsindexen i New York uppåt med 1,2-1,7 procent efter en volatil handelsvecka. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies