ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tusentals civila flyr Syrien efter turkiska offensiven

  • Bild tagen den 9 oktober från den turkiska sidan av gränsen mellan Turkiet och Syrien. Foto: Lefteris Pitarakis

Tusentals civila flyr från områdena i nordöstra Syrien som Turkiet inledde en militäroffensiv mot på onsdagen. Elva människor uppges ha dödats.

Samtidigt uppmanar en lång rad aktörer Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till eftertänksamhet.

”Agerandet är ansvarslöst och ett brott mot folkrätten”, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade på onsdagen att militäroffensiven mot kurdisk milis i Syrien genomförs tillsammans med den turkiskstödda rebellalliansen Fria syriska armén.

”Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området”, skriver Erdogan på Twitter.

Ankara betraktar den kurdiskledda milisen i nordöstra Syrien som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.

Strax efter beskedet kom rapporter om explosioner i Ras al-Ain, som ligger på den syriska sidan om gränsen.

Turkiska stridsflygplan har också genomfört attacker i Tal Abyad, Qamishli och Ain Issa i nordöstra Syrien, uppger SDF, som kontrollerar området öster om floden Eufrat, enligt Reuters.

Det ”råder stor panik bland befolkningen”, uppger SDF.

Enligt milisen har civila områden bombats. Tusentals människor flyr från de angripna områdena, rapporterar Reuters.

Minst elva människor har dödats varav åtta civila, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien, skriver nyhetsbyrån AFP.

Under förberedelserna inför insatsen har bland annat en stor kolonn militärfordon setts rulla in vid staden Akçakale, enligt AFP:s utsända. Den ligger precis vid gränsen till syriska Tal Abyad, den andra av två orter som amerikanska soldater nyligen dragit sig tillbaka från.

SDF vädjar till USA och dess allierade att upprätta en flygförbudszon i området för att skydda de kurdiska styrkorna från turkiska attacker.

USA:s president Donald Trump beslutade i måndags att dra tillbaka amerikanska soldater från nordöstra Syrien. Han har dock gett motstridiga besked om vad detta egentligen innebär. Till en början tolkades det som att USA lämnade fältet helt fritt för en turkisk offensiv. Men efter häftig kritik på hemmaplan har Trump hotat att sänka Turkiets ekonomi om landet går för långt i sin militärinsats.

Han har också påstått att tillbakadragandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkor som varit Washingtons viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. SDF – som offrat tusentals soldater för att krossa terrorrörelsen – kallar dock USA:s beslut för ett hugg i ryggen.

USA:s ambassadör i Ankara har kallats upp av utrikesdepartementet för att informeras om Turkiets militäroffensiv i nordöstra Syrien, rapporterar CNN Türk enligt Reuters.

Samtidigt uppmanar en lång rad storpolitiska aktörer Turkiet till återhållsamhet och eftertanke.

Utrikesminister Ann Linde kallar insatsen för ”ansvarlöst och ett brott mot folkrätten”.

”Turkiets agerande är ansvarslöst och ett brott mot folkrätten. Det riskerar att få allvarliga humanitära konsekvenser och kan leda till en återkomst av Daesh (IS). FN:s säkerhetsråd måste nu ta sitt ansvar för att förhindra ytterligare upptrappning. Vi agerar för detta genom EU och tillsammans med likasinnade”, skriver Linde (S) i en kommentar till TT.

Natolandet Turkiet får också en uppmaning att tänka sig för av Natochefen Jens Stoltenberg:

”Det är viktigt att undvika åtgärder som kan ytterligare destabilisera regionen, öka på spänningar och orsaka mer mänskligt lidande”, säger han.

Rysslands president Vladimir Putin talade med sin turkiske kollega i telefon på onsdagen och även där var temat att få Erdogan att överväga följderna, uppger Kreml.

”Putin uppmanade sin turkiske partner att noggrant tänka över situationen för att inte skada övergripande försök att lösa den syriska krisen”, heter det i ett uttalande.

Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker manar till återhållsamhet.

”Jag uppmanar Turkiet, och alla andra parter, att agera med återhållsamhet. En invasion ökar det civila lidandet, som redan är bortom vad som kan beskrivas”, säger Juncker – och varnar Ankara för konsekvenserna:

”Om planen innehåller skapandet av en så kallad säker zon, förvänta er inte att EU ska betala för det. En hållbar lösning för konflikten i Syrien kan bara nås genom en genuin politisk övergång.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer