Tusentals civila flyr Syrien efter turkiska offensiven

Bild tagen den 9 oktober från den turkiska sidan av gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Bild tagen den 9 oktober från den turkiska sidan av gränsen mellan Turkiet och Syrien.Foto:Lefteris Pitarakis

Tusentals civila flyr från områdena i nordöstra Syrien som Turkiet inledde en militäroffensiv mot på onsdagen. Elva människor uppges ha dödats.

Samtidigt uppmanar en lång rad aktörer Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till eftertänksamhet.

”Agerandet är ansvarslöst och ett brott mot folkrätten”, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från DomarnämndenAnnons

Elins väg till domaryrket – från advokat till rådman

Elin Awerstedt, rådman i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Foto: Jens Dahlborg
Elin Awerstedt, rådman i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Foto: Jens Dahlborg

Anställningen som adjungerat råd öppnar upp för en ny väg till domaryrket. För Elin Awerstedt var det avgörande för att hon skulle byta yrkesbana från advokat till rådman. 

I nästan 15 år arbetade Elin Awerstedt som affärsjurist och var delägare på välrenommerade advokatbyråer. När Svea hovrätt under 2017 tog fram en alternativ domarutbildning, med en kombinerad tjänstgöring i hovrätt och tingsrätt, bestämde hon sig för att ta chansen att testa något nytt.

– Jag trivdes väldigt bra i advokatrollen, men periodvis hade jag funderingar på om jag skulle passa ännu bättre i rollen som domare, berättar Elin Awerstedt. 

Olika aspekter av domaryrket

När hon anställdes som adjungerat råd vid Svea hovrätt blev hon en av de första som tog del av den nya satsningen som syftar till att stärka möjligheterna för lämpade jurister, utan någon bakgrund i domstol, att utnämnas till ordinarie domare. Till skillnad från den traditionella domarutbildningen innebar anställningen att Elin Awerstedt under ett års tid fick prova på olika aspekter av domaryrket. 

– Tack vare anställningen som adjungerat råd har jag fått se både ett djup och en bredd av domaryrket. Jag har fått känna efter vad jag är bra på och haft möjlighet att påverka innehållet i min utbildning, säger Elin Awerstedt och fortsätter:

– För mig var möjligheten att få prova på rollen som domare både i överrätt och underrätt en avgörande faktor för att jag skulle vara beredd att lämna advokatyrket och delägarskapet.

En kombination av utbildning, praktiskt arbete och stöd från erfarna kollegor

Anställningen innefattade en kombination av utbildning, praktiskt arbete och stöd från erfarna kollegor. Elin Awerstedt tyckte den var utmanande och ofta helt utanför hennes bekvämlighetszon, men även otroligt kul.

När anställningen löpte ut fick hennes familj erbjudande om att bo utomlands under en period och Elin Awerstedt såg det som en möjlighet att fundera över sitt framtida yrkesval.

– Det var ingen självklarhet för mig att söka en ordinarie domaranställning, men under året utomlands hann jag mogna i mitt beslut och bestämde mig för att jag ville fortsätta som domare, säger Elin Awerstedt.

”Domaryrket är väldigt omväxlande och ständigt utvecklande”

I dag jobbar hon som rådman i Attunda tingsrätt i Sollentuna och säger att hennes nya yrkesroll har gett henne nya perspektiv. Hon trivs bra i rollen som domare på tingsrätten och ångrar inte sitt beslut av att byta yrkesbana. 

– Som advokat lever man med sina klienter och ärenden under långa perioder, ibland i flera år. Som domare får man en otrolig variation – varje dag träffar jag nya människor med olika juridiska problem och jag ställs hela tiden inför nya spännande frågeställningar i ämnen som kan variera. Det är väldigt omväxlande och ständigt utvecklande, säger Elin Awerstedt. 

Om Domarnämnden 

Domarnämnden är en statlig myndighet med främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och med uppdrag att bedriva ett aktivt och långsiktigt arbete i att främja rekryteringen av ordinarie domare. 

Sedan 2020 finns en ny anställningsform som möjliggör för överrätter att anställa adjungerade råd. Det är en tidsbegränsad anställning på ett år som fördelas mellan överrätt och underrätt och ger kvalificerade och erfarna jurister en chans till domarmeritering.

Läs mer om domarnämnden här.

 

Mer från Domarnämnden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Domarnämnden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?