ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börskollaps i Turkiet – rasar drygt 6 procent

  • Foto: Bloomberg Creative Photos

Den turkiska liran är återigen på tapeten inför helgens lokalval i Turkiet. Kostnaden för att låna lira över natten rusade på onsdagen till 1.200 procent när likviditeten ströps enligt Financial Times. Strax innan klocka 15 svensk tid hade Istanbulbörsens BIST 100 rasat 6,5 procent. 

Det var i slutet av förra veckan som ett antal valutaanalytiker rekommenderade investerare att sälja den turkiska liran vilket markerade slutet för ett antal lugna månader för valutan i spåren av förra årets blodbad. 

Den turkiska liran försvagades med 5,1 procent mot dollarn på fredagen samtidigt som turkiska myndigheter inledde en utredning av analysen som de ansåg innehöll ”missvisande och manipulerande” innehåll. 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan varnade i sin tur banker som är ansvariga för att driva upp efterfrågan på hårdvaluta och göra missvisande valutakursprognoser för att de kommer betala ”ett hårt pris” efter valet, skriver Bloomberg.  

Nordea skrev i en analys på måndagen att den senaste kraschen snarare var driven av president Erdogans kommenterar som spred rädsla bland marknadsaktörer att den turkiska presidenten skulle rikta sitt fokus mot centralbanken och den turkiska liran på nytt. 

Stöket kring den turkiska liran har dock fortsatt under veckan och Bloomberg rapporterade på onsdagen att Turkiet gjort det i princip omöjligt för utländska investerare att sälja liran. 

Samtidigt rusade kostnaden för att låna turkiska lira över natten i London, offshore overnight swap rate, till omkring 1.200 procent på onsdagen. I slutet av förra veckan stod den i 22,6 procent, enligt Financial Times. 

”Jag har aldrig sett en sådan här rörelse under de 21 år jag har bevakat den här marknaden. Det här innebär att man offrar långsiktig pragmatism för en kortsiktig politisk önskan. Sådan taktik kommer innebära att många handlare ifrågasätter lirans investerbarhet”, säger Julian Rimmer, handlare på Investec Bank, till Bloomberg.  

En anonym analytiker säger även till Financial Times att turkiska banker uppger att de fått order om att ”inte låna en endaste lira till utländska motparter”. 

”När likviditeten återvänder till marknaden kommer marknadsaktörer att kunna uttrycka sin syn på liran på ett ohindrat sätt. Det är avgörande att Turkiet börjar genomföra reformer så snart som möjligt efter lokalvalen för att återställa förtroendet för liran”, säger Piotr Matys, valutaanlytiker på Rabobank, till Reuters.  

Enligt Reuters uppgav andra handlare att utländska investerare som inte längre kan agera på valutaswapmarknaden gått över till att sälja turkiska aktier och obligationer för att få tag på lira för att kunna stänga sina positioner. 

Istanbulbörsens BIST 100-index hade strax innan klockan 15 svensk tid rasat med 6,5 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies